"Zašto akademska zajednica ćuti, šalje se pogrešna poruku da se radi o sukobu rektorke i premijera"

"To što imamo najgori zdravstveni sistem nije naša odgovornost ili makar nije samo naša ili nije dominantno naša, a da li je trenutna situacija na UCG posljedica dugogodišnjeg ćutanja cjelokupne akademske zajednice, njene ambivalentnosti, ostaje da se vidi", istakla je Milena Popović Samardžić, predsjednica Sindikata doktora medicine

175 pregleda6 komentar(a)
Milena Popović-Samardžić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
30.09.2017. 09:50h

Zašto akademska zajednica ćuti? Da li akademska zajednica ima nešto da kaže crnogorskoj javnosti povodom situacije na UCG? Jasno je zašto crnogorski studenti nisu nosioci promjena, reformi, zašto nemaju viziju, zašto ne iskazuju i ne grade svoj integritet po mjerilima intelektualaca kada akademska zajednica nema što da kaže, saopštila je danas Milena Popović Samardžić, predsjednica Sindikata doktora medicine.

"Mišljenja smo da izostanak reagovanja akademske zajednice šalje pogrešnu poruku javnosti da se ovdje radi o sukobu pojedinaca, rektorke i premijera. Da li čekaju razrješenje situacije kako bi se priklonili taboru koji će ostati na čelu UCG? Hipokrizija ne priliči akademskoj zajednici i mi želimo vjerovati da to nije motiv za njeno ćutanje. Pozivamo vas da iskoristite svoj stručni, naučni kredibilitet i svoj integritet i objasnite crnogorskoj javnosti šta se dešava na UCG na način na koji ljekari objašnjavaju kako je snažan upliv politike u zdravstveni sistem Crne Gore doveo do njegovog srozavanja na najniže grane u Evropi. To što imamo najgori zdravstveni sistem nije naša odgovornost ili makar nije samo naša ili nije dominantno naša, a da li je trenutna situacija na UCG posljedica dugogodišnjeg ćutanja cjelokupne akademske zajednice, njene ambivalentnosti, ostaje da se vidi", istakla je Popović Samardžić.

Ona je dodala da Sindikat doktora medicine očekuje da dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Goran Nikolić i senator prof. dr Ranko Lazović, objasne crnogorskoj javnosti da li su oni kao članovi radne grupe za Višu medicinsku školu (VMŠ) u Beranama imali autonomiju u svom radu, da li je potrebno da Univerzitet ima autonomiju u svom radu, da li su učinili propuste u cijelom procesu ili pak Vlada nameće svoja rješenja koristeći se represivnim mjerama?

"Ovo nije ili makar ne smije biti lični rat nijednog subjekta, pa makar to bili premijer i rektorka. Ovo je pitanje koje pogađa nas kao društvo, akademsku zajedicu i studente koji nažalost ne mare za posljedice nekvalitetnog školovanja. Očekujemo od Medicinskog fakulteta da konačno objasni i studentima i crnogorskoj javnosti zašto program studiranja na VMŠ u Beranama ne može biti akreditovan i koje su posljedice studiranja po neakreditovanom programu? Da li je UCG po Zakonu o visokom obrazovanju dužan da sprovodi samo akreditovane programe i izdaje diplome po akreditovanom programu?", rekla je Popović Samardžić.

Ona je kazala i da Sindikat doktora medicine ne podržava princip rada koji je zasnovan na otvorenom nasilju prema institucijama i organizacijama koje u svakom društvu moraju imati autonomiju u radu.

"Zato pozivamo sud da po hitnom postupku riješi ova pitanja jer mi već osam mjeseci nemamo Ljekarsku komoru, a sad ni Univerzitet", zaključila je Popović Samardžić.

Rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić juče izjasnila o incijativi za njeno razrješenje navodeći "da se radi se o političkom pamfletu, ispisanom makijavelističkim manirima".

Komentarišući inicijativu za razrješenje rektorke Univerziteta Crne Gore Radmile Vojvodić, premijer Duško Marković je juče rekao da poštujem rektorku, ali da sa državnim poslom nema pogađanja, kao i da su problemi i razlike Vlade i rektorke nastale nakon odluke da sjedište Visoke medicinske škole (VMŠ) ostane u Beranama i ove godine.

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore prekjuče je tokom elektronske sjednice prihvatio inicijativu predstavnika Vlade u tom tijelu da rektorka Radmila Vojvodić bude smijenjena, uz tri glasa protiv, a 12 za.