Gogić: Vratićemo Pivljanima oduzeto

Nosilac liste “Idemo ljudi” obećava da će lokalna samouprava biti u službi građana

6778 pregleda7 komentar(a)
Sada imamo stanovnika, koliko nekad radnika: Gogić, Foto: Demokratska Crna

Tranzicija, privatizacija, a prije svega loše upravljanje lokalnom samoupravom dovelo je Pivu do toga da umjesto 2.300 zaposlenih u privredi, koliko ih je nekada bilo, sada ima manje od 2.300 stalno nastanjenih stanovnika, kazao je nosilac liste “Idemo ljudi” u Plužinama, Novica Gogić. Listu čine Demokratska Crna Gora i Demokratska srpska stranka.

“U Crnoj Gori, a i u Plužinama, vlast je u rukama jednog čovjeka. Nažalost, dosadašnja praksa je bila da je vlast u rukama pojedinaca, a da su građani njihov servis. Novim načinom upravljanja lokalna samouprava, njen predsjednik i opštinske službe, biće u službi građana. U minulih 30 godina, Piva i Pivljani, ostali su bez mnogo čega”, kazao je Gogić za “Vijesti”.

On kaže da su to Fabrika elektroda u Plužinama, pilana na Breznima, farma “Bajo Pivljanin” na Pišču, mrestilišta i ribnjaci u Stabnima, međugradski prevoz Plužine - Nikšić, ali i seoske škole.

“Što je najžalosnije, ostali smo bez ljudi. Ostale su Plužine i bez regularnog predsjednika opštine i bez regularne skupštine, njenog predsjednika i odbornika. Zato ćemo to sve promijeniti, a mijenjaćemo tako što ćemo lokalnu samoupravu vratiti građanima”, poručio je Gogić.

On je istakao da kroz Sekretarijat za poljoprivredu i turizam planiraju da unaprijede i povežu te dvije djelatnosti, zatim bolju valorizaciju prirodnih resursa, lakši i jednostavniji put za dobijanje nepovratne finansijske podrške, kako od međunarodnih fondova, Ministarstva poljoprivrede, tako i od lokalne samouprave.

“Planiramo da iz budžeta Opštine Plužine izdvojimo 600.000 eura godišnje nepovratnih sredstava za razvoj poljoprivrede, turizma, drvoprerade, ribarstva, zanatstva, naučne i IT djelatnosti...Planiramo da ojačamo nevladin sektor, opredeljujući veća finansijska sredstva za njihove projekte”, kazao je Gogić.

Tu su i mnogi infrastrukturni projekti, a da bi Piva, prema njegovim riječima, svoje potencijale valorizovala na pravi način, vratiće u funkciju lokalnu turističku organizaciju.

Prioritet je, smatra Gogić, kolektor za prečišćavanje otpadnih voda, zatim sportska dvorana, akva park, gradska pijaca, ribnjak u Stabnima...

On je kazao da će se otklanjanjem biznis barijera i raznim olakšicama predviđenim za domaće privredne subjekte, otvoriti nova radna mjesta i stvoriti uslove i za privlačenje direktnih stranih investicija.

“Moramo stvoriti uslove za otvaranje novih radnih mjesta iz sektora drvoprerade i zanatstva”.

Istakao je da planiraju otvaranje lokalnog TV studija, brojne kulturne i sportske manifestacije, stipendije za studente, umjetnike i talentovane sportiste koji svoju karijeru grade van Plužina, duplo veće naknade za novorođenčad, besplatne ljekove i prevoz za najstarije sugrađane, kao i nabavku osnovnih životnih namirnica po najnižim cijenama, a za najugroženije i besplatnu dostavu osnovnih životnih namirnica, stalnu finansijsku pomoć za korisnike naknada za poljoprivrednike i penzionere sa najnižim primanjima.

Veliku pažnju posvetiće i zaštiti životne sredine i ekologiji.

“Imamo odličan i izvodljiv program, iskustvo, mlade obrazovane ljude, koji su tu u Pivi, ima i onih koji su tu u Pivi, a nije im se pružila prilika da rade, imamo i nemali broj onih koji žele da se vrate u Pivu, i svoje znanje i iskustvo usmjere za razvoj Pive i bolji život svih Pivljana”, kazao je Gogić.

Na prethodnim izborima Demokrate su nastupile samostalno i osvojile su četiri odbornička mandata.