Bešić o lokalnim izborima u Podgorici: DPS teško do apsolutne većine

Bešić lokalne izbore vidi kao pripremni teren u susret predstojećim predsjedničkim i moguće prijevremenim parlamentarnim izborima

46074 pregleda74 komentar(a)
Foto: Boris Pejović

Ishod predstojećih lokalnih izbora odrediće izlaznost, tvrdi metodolog Miloš Bešić.

On je za Televiziju Vijesti ocjenio da će DPS teško doći do apsolutne većine, ali da je to moguće ako motivacija birača te partije nastavi da raste, a njihovim političkim protivnicima da pada.

Bešić lokalne izbore vidi kao pripremni teren u susret predstojećim predsjedničkim i moguće prijevremenim parlamentarnim izborima.

Bešić primjećuje da u ovoj izbornoj kampanji, za razliku od prethodnih, dominiraju lokalne teme...

"Nivo uzbuđenosti je prilično visok, tako da, ja bih lično, očekivao prilično solidnu izlaznost. A mi znamo da najveći broj građana, makar u ovim velikim opštinama, prije svega mislim na Podgoricu, se dakle opredjeljuje po partijskom ključu, nezavisno od toga što su lokalni izbori. 84 odsto građana Podgorice glasaće u Podgorici isto onako kako bi glasalo da su republički izbori", rekao je Bešić.

To znači, smatra on, da će, iako lokalna, ova izborna kampanja odrediti preraspodjelu političkih snaga, nakon svega što se dešavalo od 30. avgusta 2020. do danas.

"Da se izmjere odnosi snaga i da se sa tim nekakvim kapitalom ili gubitkom krene dalje u političku trku koja nas očekuje, naročito do aprila, maja, kada slijede predsjednički izbori i vrlo moguće i opet republički. Vidim ove lokalne izbore prije svega, kao pripremni teren za konačni obračun".

Za obračun na ovim izborima Bešić uočava još jedan važan indikator - motivaciju birača.

"Nivo motivacije glasača DPS-a i partija njima bliskih, ajde da to zovemo DPS blok, je porastao od kad je pala vlada gospodina Abazovića. Još uvijek to ne utiče na broj, ali nivo motivacije je porastao. Nivo motivacije onih snaga, anti DPS snaga koje su pobjednice izbora 30. avgusta 2020. godine, njihova motivacija je u padu. I to je ključni problem".

Stoga Bešić procjenjuje da bi ishod izbora u Glavom gradu mogao da izgleda ovako:

"Vrlo teško će DPS doći do apsolutne većine, ali ako se nastavi ovaj trend, da raste motivacija njihovih glasača, a da pada motivacija ove druge strane, onda može doći do preraspodele u apstinenciji. I onda usljed veće apstinencije anti-DPS biračkog tijela, da isti broj glasača DPS-a eventualno prevagne, i napravi većinu".

Bešić kaže da je DPS, dok je bio na vlasti, uspijevao da dio prosrpskog biračkog tijela drži u apstinenciji, ali da se to 30. avgusta promijenilo i da Đukanovićeva stranka više nema tu mogućnost. Zato tvrdi da će izlaznost odrediti ishod izbora...

"Da li će ovi razočarani, prosrpski, anti DPS glasači, a razočarani su svime onim što se dešavalo nakon 30. avgusta, da li će izaći, ili neće. I to će dakle opredijeliti rezultat, da li će DPS blok imati apsolutnu većinu ili ne", rekao je Bešić.

DPS je na vlasti u Podgorici neprekidno posljednje 24 godine.