Najveći svjetski proizvođač jogurta prodaće biznis s mliječnim proizvodima u Rusiji

Pridružujući se sve dužoj listi globalnih kompanija koje uz visok ceh napuštaju Rusiju zbog rata u Ukrajini, Danone će prodati oko 90 odsto svog poslovanja u toj zemlji, a zadržaće samo jedinicu za proizvodnju hrane za bebe, javlja Rojters

3043 pregleda0 komentar(a)
Danone, Foto: Shutterstock

Francuski prehrambeni div, Danone, saopštio je da će prodati biznis s mliječnim proizvodima u Rusiji, dodajući da bi sporazum mogao da košta kompaniju otpisa do milijardu eura.

Pridružujući se sve dužoj listi globalnih kompanija koje uz visok ceh napuštaju Rusiju zbog rata u Ukrajini, Danone će prodati oko 90 odsto svog poslovanja u toj zemlji, a zadržaće samo jedinicu za proizvodnju hrane za bebe, javlja Rojters.

"To je najbolja opcija da se dugoročno osigura kontinuitet poslovanja u toj zemlji", navodi se u saopštenju i dodaje da je ruska mljekarska jedinica učestvovala sa oko pet odsto u neto prodaji grupe u periodu januar-septembar ove godine.

Analitičari su pozdravili vijest o smanjenju prisustva Danone-a u Rusiji, napominjući da bi to moglo da nagovijesti širu reorganizaciju njegovog poslovanja, uključujući biznis u Brazilu, Argentini, Meksiku i Maroku, prenosi Blic.

Glavni izvršni direktor, Antoan de Sent-Afrik, koji je došao na čelo kompanije u septembru prošle godine, rekao je da će se Danone osloboditi neuspješnih preduzeća u skladu s planom reorganizacije koji je on pokrenuo ove godine.

Francuska kompanija je najveći svjetski proizvođač jogurta i kontroliše ruski mliječni brend Prostokvašino.

foto: Shutterstock

Danone je u martu objavio da će nastaviti da proizvodi esencijalne mliječne i proizvode za ishranu beba u Rusiji, ali da zbog rata u Ukrajini prekida sva ulaganja u tu zemlju i da neće uzimati gotovinu, dividende ili profit od svog poslovanja tamo. Kompanija nije otkrila kome će prodati rusku podružnicu EDP.