Jaćimović: Tužno je da o napuštenim životinjama u Danilovgradu više brine ambasada nego Opština

Regulisanjem broja pasa lutalica unaprijedilo bi se i stanje životne sredine, kazala je kandidatkinja za odbornicu Preokreta

2705 pregleda0 komentar(a)
Jaćimović, Foto: Preokret

Čist grad znači obezbijediti i osnovnu higijenu javnog prostora, što podrazumijeva i zbrinjavanje pasa lutalica, kao i svih drugih napuštenih ili izgubljenih kućnih ljubimaca, kazala je Tamara Jaćimović, kandidatkinja za odbornicu sa liste "Preokret za Danilovgrad - Vuk Iković".

"Zbrinjavanje pasa lutalica u Danilovgradu je svedeno na privatna prihvatilišta, koja funkcionišu na dobrovoljnoj osnovi. Finansiraju se od sopstvenih sredstava ili različitih donacija. Zato u gradu imamo velike grupe lutalica o kojima najviše vode računa prolaznici i stanari okolnih zgrada. Stanari se ne usuđuju čekati trenutno rukovodstvo da riješi problem, već često samoinicijativno hrane i odvode pse kod veterinara jer ako bi čekali da Opština ovo riješi pojedini psi bi se dodatno razboljeli i uginuli što bi tek onda izazvalo probleme. I tužno je da više o napuštenim i izgubljenim kućnim ljubimcima Danilovgrada brine jedna ambasada nego sama Opština", saopštila je Jaćimović.

O kolikom problemu se radi, ističe, pokazuju istraživanja smrtnosti kućnih ljubimaca u drumskom saobraćaju.

"Samo na magistralnom putu Danilovgrad - Podgorica svake godine strada oko 30 pasa i 60 mačaka. Tako dolazi i do saobraćajnih nezgoda, učesnici u saobraćaju proživljavaju stres i štete na vozilima. Tako pate i ljudi i napušteni kućni ljubimci. Osim toga psi lutalice su potencijalni prenosioci bolesti i izazivaju strah, neprijatnosti kod prolaznika, prije svega kod učenika. Takođe, istraživanja su pokazala da povećan broj napuštenih kućnih ljubimaca utiče na pad brojnosti životinja u prirodi. Zato regulisanjem pasa lutalica unaprijedilo bi se i stanje životne sredine", dodaje Jaćimović.

Kazala je da se to može jednostavno riješiti organizovanom vakcinacijom i sterilizacijom pasa lutalica koju treba da pokrene Opština.

"Pored toga svaki pas na teritoriji opštine treba da bude čipovan i da ima svoj pasoš na taj način svako brine i odgovara za svog psa i ako ga izgubi lako će ga naći. Opština u dogovoru sa veterinarskom ambulantom može organizovati da veterinari dođu u prihvatilište i da se na licu mjestu sterilizuje i do 100 pasa na dan. Na ovaj način problem pasa lutalica će biti riješen najkasnije za tri godine, a u međuvremenu kroz grad na tačno definisanim mjestima treba postaviti hranilice za pse", dodaje Jaćimović.

Kazala je da čitav posao treba da koordinira Opština, jer nije dovoljno samo da lokalna samouprava obezbijedi novac, već je "potrebno ubrazati i iskordinirati sve od početka do kraja".

"Sigurno da se ovo pitanje može još bolje i još lakše organizovati kao i mnoga druga u našoj opštini, samo je potrebno pitati, istražiti, povezati, čuti, razumjeti ljude koji znaju. Tako pokazujemo da smo zajednica i da smo danas bolji nego juče. Ako imamo zajednički problem onda trebamo sarađivati jer samo tako možemo izgraditi moje i naše dobro. Bitno je da zakucamo ekser tako da ujutro kada se probudimo budemo ponosni na svoje djelo", zaključuje se u saopštenju.