Zarubica: Vrijeme je da imamo najmanje 50 turista dnevno u centru Danilovgrada

"Rukovodsvo naše opštine turiste dočekuje otpadom i znakom stop. Zato nakon formiranja nove uprave Turistička organizacija treba da se poveže za turističkim agencijama"

4518 pregleda3 komentar(a)
Darko Zarubica, Foto: Pokret Preokret

Kandidata za odbornike sa liste "Preokret za Danilovgrad - Vuk Iković", Darka Zarubice kazao je da kroz Danilovgrad ovih dana prođe po 10 punih autobusa turista i najmanje 10 autokapmera, a da je Opština "svečano zatvorila turističku sezonu šta god to značilo".

"Autobusi su prošli, turisti nijesu svratili u grad ni da popiju kafu. I tako nastavljamo da propuštamo priliku. Još više zaboli kada vidite kao izgleda turistički punkt na putu ka Manastiru Ostrog. Rukovodsvo naše opštine turiste dočekuje otpadom i znakom stop. Zato nakon formiranja nove uprave Turistička organizacija treba da se poveže za turističkim agencijama. Samo po tom osnovu možemo imati najmanje 50 turista dnevno u centru grada", naveo je Zarubica.

To će, kako je naveo povećati prihode lokalnih radnji, a time povećati i budžet Opštine.

"Danilovgrad ima šta da ponudi, ali potrebno je kulturnu i prirodnu baštinu Danilovgrada učiniti vidljivim i dostupnim turistima. U centru grada potrebno je za početak postaviti informativnu tablu sa QR kodom preko koje će svaki posjetilac moći da se upozna sa lokalnim službama i lokalnom ponudom. Tako ćemo pored organizovanih tura imati posjete Zavičajnom muzeju, Umjetničkoj koloniji, Centru za kulturu, Spuškoj tvrđavi, lančanim i kamenim mostovima, mlinovima, rijeci Zeti i tako dalje".

Zarubica dodaje da je jedna od velikih šansi Danilovgrada "putovanje panoramskim vozom Nikšić - Danilovgrad - Podgorica".

"Putnici mogu izaći iz voza na nekolike stanice koje su povezane sa starim seoskim stazama koje vode do sela čije kuće su zidane od kamena koji je ručno klesan. Ova ponuda se veže na puteve meda, vina, šipka i smokava. Opština, CEDIS i Željeznica Crne Gore u saradnji sa investuitorima mogu pokrenuti sistem solarnih panela koji će davati potrebnu energiju za napajanje vozova. Opština može imati nadoknadu od korišćenja prostora za solarne sisteme, a investior će plasirati višak energije na tržište".

Povezivanje različitih ponuda, ocijenio je Zarubica, povećaće broj turista u samom gradu čime autobuska linija Danilovgrad - Manastri Ostrog postaje sve više opravdana.

"Samo od usluga, autobuska stanica može prihodovati najmanje 50.000 eura godišnje. To je dovoljno da centar grada dodatno unaprijedi svoju ponudu. Povećan broj korisnika može stvoriti uslove da autobuska stanica Danilovgrad ima i express restoran što će joj dodatno povećati prihode. Tako malo treba za puno dobrih stvari. Da bi imali priliku da donosimo ovakve odlike i ostvarimo ovakve projekte treba nam snaga u lokalnom parlamentu koju nam ti možeš dati u nedjelju 23 oktobra", zaključio je Zarubica.