Ljubav prema modi utkana u kolekciju

Cijeli svoj život ja sam zaljubljenik u modu. U svijet kreiranja ušla sam prvenstveno iz hobija, kreirajući modele za sebe

7025 pregleda5 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva

Nedjelja mode jesen/zima biće obilježena naredne sedmice, tačnije od 24. do 27. oktobra, a poseljednjeg dana svoju kolekciju predstaviće i crnogorska dizanjerka Julijana Rakočević.

Pored dugogodišnjeg modnog iskustva, Julijana se tek sad odlučila da na jednom ovakvom događaju predstavi svoje modele, pa će ovo biti njena prva revija.

foto: Dušan Petrović

”Moja prva kolekcija je savremena i moderna, a inspirisana je hrabrom i odvažnom ženom. Kolekcija sadrži odijela sa pantalonama, kombinezone, mantile, ali i ultra glamurozne večernje haljine, koje će, po mom mišljenu, ostaviti najveći utisak”, tvrdi u razgovoru za “Vijesti” Rakočevićeva, te otkriva kako je počela njena modna priča:

foto: Dušan Petrović

”Cijeli svoj život ja sam zaljubljenik u modu. U svijet kreiranja ušla sam prvenstveno iz hobija, kreirajući modele za sebe. Zahvaljujući društvenim mrežama, putem kojih se danas lakše i dostupnije možeš povezati i sa ljudima koje ne poznaješ i ne susrećeš ih, ja sam se povezala sa djevojkama širom zemlje i regiona. Od njih sam dobijala ogroman broj upita za modele koje sam nosila, a dobila sam i ono najvažnije- podršku i podstrek da počnem da se bavim ovim predivnim, kreativnim poslom”, prisjetila se Julijana koja je do ove revije više bila fokusirana na pravljenje modela koji se mogu nositi svaki dan. o tome koliko je bitno dati svoj modni pečat i kroz komade koji se mogu nositi svaki dan, kaže:

foto: Dušan Petrović

”Kada sam počela da kreiram za sebe, to su upravo bili komadi za svaki dan, i ja sam kroz te svakodnevne modele najviše pronašla sebe. Zapravo, oni su u potpunosti bili inspirisani mojim stilom. Odjevnim komadima za svaki dan pridajem veliku pažnju i trudim se da svaki komad odjeće bude autentičan i prepoznatljiv, jer su upravo casual kombinacije najveća mogućnost da izrazimo svoje osobenosti”, smatra ona.

foto: Dušan Petrović

Iako se većina kreatora odlučuje za glamurozne i večernje haljine, Julijanine modne linije uglavnom su sadržale pantalone. Na pitanje jesu li žene odvažnije u pantalonama ili u suknji, odgovara:

”Svjedoci smo da pantalone dominiraju kao izbor mnogih žena u svakodnevnom načinu odijevanja, a to prvenstveno iz razloga same praktičnosti nošenja pantalona. Međutim, prema energetskoj simbolici, žene bi trebalo da nose povremeno haljine ili suknje - isključivo iz energetskih razloga”, napominje kreatorka, te dodaje:

foto: Dušan Petrović

”U nekim kluturama smatraju da oblačenjem suknji žena se povezuje sa zemljom i jača svoju moćnu i nevjerovatnu žensku energiju. Pa eto razloga da u svojoj prvoj kolekciji dam prednost i više pažnje suknjama ili haljinama u kojima žene zaista zrače posebnom harizmom. Što se tiče odvažnosti, smatram da žena može da iznese sve što poželi ako se osjeća dobro u svom tijelu i u tome što nosi”, savjetuje Rakočevićeva koja smatra da je ljepota je u jednostavnosti, pa se njeni modeli lako kombinuju sa drugim komadima.

”Jednostavnost je ono čime se vodim kada su odjevni komadi za svaki dan u pitanju. Upravo ta klasičnost kojim se i odlikuju doprinosi tom da se lako kombinuju sa raznim drugim komadima”, zaključuje ona.