Nije vam do seksa? Možda vas muči neka od ovih šest stvari

Kod manjka seksualne želje, odnosno smanjenja požude treba utvrditi pravi uzrok, a zatim pronaći način kako otkloniti problem

6550 pregleda4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nalazite se u fazi života u kojoj vam nije do seksa? Ne brinite, niste ni prvi ni posljednji. Provjerite koji su najčešći razlozi smanjene želje za seksom i kako ih riješiti.

1. Stres

Poznato je da stres utiče na mnoge aspekte života. Stresan život oduzima seksualni nagon, pa zato, umjesto da seksom umanjite stres i poboljšate raspoloženje, on ubija vaš intimni život.

Posebno su osjetljive žene koje su tokom dužeg perioda izložene stresnom životu. Naime, stres podstiče izlučivanje hormona koji uništavaju seksualnu želju, piše krenizdravo.dnevnik.hr.

Kako biste umanjili i držali nivo stresa pod kontrolom, isprobajte tehnike za upravljanje stresom.

2. Neriješeni problemi i nefunkcionalna veza

Neriješeni problemi u vezi najčešći su uzrok manjka i smanjene želje za seksom u vezi. Nedostatak komunikacije, nepovjerenje i ostale prepreke intimnosti mogu u potpunosti uništiti libido.

Premda znamo da je kvalitetna komunikacija način održavanja dobrog odnosa, i dalje se postavlja pitanje kako je ostvariti? Partneri koji skladno funkcionišu prije svega su sposobni da racionalno razmišljaju, što prethodi otvorenoj komunikaciji.

Sigurno ste se nekad našli u situaciji kada je vaš partner izgovorio nešto što smatrate da osoba koju volite ne bi trebalo da izgovori. U tom trenutku može vam se činiti kako je taj problem nerješiv, a situacija bezizlazna.

Tada se često pojavljuje misao da ste u odnosu s pogrešnom osobom. Takav način razmišljanja onemogućava sagledavanje stvari na realan način i sprječava dalju racionalnu komunikaciju.

3. Alkohol

Premda unos male količine alkohola može pomoći da se partneri opuste, konzumacija prevelike količine alkohola dovodi do nepovoljnog efekta na libido. Alkohol smanjuje izdržljivost u seksu i dehidrira tijelo. Za seksualno uzbuđenje potrebna je određena količina krvi koja dovodi kiseonik i jača osjetljivost genitalija.

4. Nedostatak sna

Manjak sna ozbiljno ugrožava seksualnu želju. Zbog prezaposlenosti i umora mnogi su nezainteresovani za aktivnosti u spavaćoj sobi.

Poremećaji sna ili male količine sna dovode do nižeg nivoa testosterona, što rezultira smanjenom seksualnom željom. Vrlo jednostavno rješenje ovakvih problema je kvalitetan san.

5. Roditeljstvo

Roditeljstvo je iscrpljujući posao koji oduzima dosta vremena i energije partnera. Stare uloge bračnih partnera moraju se podijeliti s ulogama roditelja, a dolaskom djeteta partneri sve teže održavaju raniji nivo intime.

Ako se pitate ima li seksa nakon rođenja deteta, odgovor je - da. Nastojte da budete spontani i iskoristite svaki slobodni trenutak.

6. Ljekovi

Uzimanje određenih ljekova može oslabiti vaš libido. Najčešći uzročnici niskog seksualnog nagona su:

  • antidepresivi
  • ljekovi za krvni pritisak
  • oralni kontraceptivi
  • antihistaminici