Roditelji djece sa smetnjama u razvoju: Država nije preduzela ništa da uskladi troškove života sa našim primanjima

"Za 17 godina naša država je smogla snage da našoj djeci pomogne čitavih devet eura", kaže Velibor Božović, jedan od roditelja

3346 pregleda1 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Više roditelja djece sa smetnjama u razvoju iz Nikšića obratilo se Televiziji Vijesti nezadovoljni što država nije preduzela ništa da uskladi trenutne troškove života sa njihovim primanjima na ime tuđe njege i invalidnine, ali ni po pitanju nekih osnovnih potreba.

Žale se još na komplikovane zdravstvene i administrativne procedure, te postavljaju pitanje šta će biti sa djecom kada o njima više ne budu mogli da se staraju.

Zato pozivaju državu da napravi strategiju i bar malo im olakša ionako stresan život.

Dok su troškovi života od početka godine vrtoglavo rasli, oni su ostavljeni da se snalaze sa istim naknadama.

"Sa 206, a koliko me pamćenje služi početno je bilo 197 eura. Znači, za 17 godina naša država je smogla snage da našoj djeci pomogne čitavih devet eura", kaže Velibor Božović, jedan od roditelja.

Veliborov sin Vuk, koji ima Daunov sindromom, 17 godina prima praktično istu naknadu na ime lične invalidnine, od koje je teško obezbijediti neke specifične potrebe.

"Tu je specijalni način ishrane, specijalna obuća, specijalna odjeća, mnogo nekih stvari", dodao je Božović.

Ovu priču, kažu, bezuspješno su pokretali više puta sa bivšim direktorima nikšićke bolnice. Aktuelna direktorica Dušanka Milatović Perović kazala nam je da je trenutno najveći problem to što im nedostaju anestezolozi i da će pomoć zatražiti od Ministarstva zdravlja. Na pitanje hoće li nešto preduzeti, iz ovog resora Televiziji Vijesti nisu odgovorili.

Roditelji se muče i sa administrativnim procedurama. Apeluju na nadležne da pojednostave produžetak starateljstva kada dijete navrši 18 godina i predlažu da ga stiču po automatizmu.

"To malo treba da se pojednostavi. Od našeg primanja koje je 206 eura treba da za vještačenje od dva minuta doktorima damo 300 eura", kaže Milorad Tomić, roditelj.

Opširnije u video prilogu...