Iskustvo od dvije decenije pomoglo pri komentarisanju

Marko Spasojević pokazao da jednako dobro može da čuva virtuelni gol Budućnosti, ali i da bude onaj koji će kao reporter uživo ispratiti svaki detalj meča i to na engleskom na Evropskom prvenstvu koje je nedavno održano u Podgorici. Sa nestrpljenjem iščekuje da Konami “izbaci” mod 11v11 za e-Football, pa da se opet nađe sa saigračima na virtuelnom terenu

19319 pregleda0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva

Dvije sezone je Marko Spasojević bio na golu ekipe e- Budućnosti koja je ove sezone osvojila čak dva trofeja. Naime, najprije su bili najbolji u svojoj diviziji, da bi na kraju dominirali i u Ligi šampiona. Tokom posljednje sezone Spasojević je 42 puta bio na golu, a čak 12 utakmica uspio je da odbrani isti, te protivnička ekipa nije uspjela da “zatrese” mrežu e-Budućnosti. U trofejnoj sezoni imao je i 113 odbrana, a dva puta je bio MVP.

No, pehar Lige šampiona sa ekipom Budućnosti nije mu prvi u karijeri. Naime, Spasojević ima i jednu osvojenu Ligu šampiona sa ekipom Galacticosa.

Ljubitelji simulacije fudbala i moda 11v11, među kojima je i Spasojević sa nestrpljenjem očekuju novi update, jer trenutno isti na igrici e-Football ne postoji. Do tada, Marko poput većine vježba, ali planira da svoje znanje iz oblasti gaminga iskoristi i u organizaciji turnira. Kako kaže, njegovo mjesto u ekipi Budućnosti nije upitno, te tvrdi da jedva čeka da se opet online okupi sa ostalim saigračima.

Nedavno je na Evropskom prvenstvu u e-Footballu, koji je održan u Podgorici u sklopu e-Festa, pokazao da je odličan i kao komentator. Naime, sa još jednim kolegom ispratio je kompletno prvenstvo i to komentarišući na engleskom jeziku.

O novoj vertiji PES-a (e-Footballu), komentarisanju, planovima kao i uspjesima sa ekipom Budućnosti, Marko priča za Magazin...

Marko, prošla su četiri mjeseca od osvajanja Lige šampiona sa ekipom Budućnosti, da li su se slegli utisci, i kako sve izgleda kada se sumirala cijela sezona?

Iskreno, bez neke lažne skromnosti mogu reći da je to bilo očekivano što se mene tiče. S obzirom na igrače kojima sam bio okružen, ozbiljnost s kojom smo pristupili takmičenju, pripremama i organizacija, sezona bez trofeja bi bila neuspjeh, a Liga šampiona je kruna koju smo zaslužili. Čim nam Konami omogući ponovno učestvovanje ne očekujem ništa manje od već osvojenog.

foto: Vladimir Šćekić

Neizvjesna je budućnost igrice koju ste igrali, čeka se update i mode 11vs11. Kakvi su tvoji planovi?

Čekaću sljedeću sezonu. Do tada, igraću neko takmičenje, čisto da bih bio u toku sa patchevima i cjelokupnom igrom, a možda uskoro se bacim i u organizaciju nekih online turnira sa drugarom. Dosta sporo napreduje igra i svaki update, pored dobrih promjena, donese i pregršt loših, pa treba naći načina da se ubije vrijeme dok to ne bude kako valja. Do tad neću pristupati nikakvim ozbiljnijim takmičenjima.

Da li si igrao novi e-football i kakav je tvoj utisak “na prvu loptu”?

Ima dosta mana, ali i potencijal. Cijenim da će to biti baš dobra igra, ali tek za godinu ili dvije. Ne dopada mi se previše stvari u igri i nema nekih pravih noviteta kojima bi nešto prikazali tržištu, dosta ih posla čeka da bi dobili pozitivnu ocjenu od igrača i što prije to shvate, bolje po njih. Mislim da su previše krenuli u smjeru FIFA i to mi se nikako ne dopada.

Nedavno je završeno Evropsko prvenstvo u Podgorici u e-Footballu na kojem si bio gost u ulozi komentatora. Kakva su tvoja iskustva sa trodnevnog druženja?

Sjajno, upoznao sam dosta ljudi, stekao jedno novo iskustvo, a stigao sam i da se družim sa momcima iz Budućnosti sa kojima sam održavao kontak sve vrijeme. Stigao sam i da obiđem nekoliko mjesta u Podgorici i okolini i vrlo rado ću doći ponovo. Sve u svemu, jedno zaista izuzetno iskustvo i pomalo neočekivano, ali će sigurno ostati u sjećanju dugo kao jedna dobra uspomena.

foto: Privatna arhiva

Da li si prvi put komentarisao, i kako su tekle tvoje pripreme za taj događaj?

Da, prvi put. Mogu reći da sam dosta znao o većini igrača jer sam igrao protiv dosta njih, a moram priznati da je oko pripreme dosta pomogao i kolega komentator Stevan Mačkić koji je saznao dosta zanimljivih detalja o igračima. Bilo je malo treme koja je nestala čim je počeo prvi meč i nije bilo nikakvih problema, kad se savlada ta početna trema poslije sve ide nekako samo od sebe.

Kakvi su utisci o samoj organizaciji turnira?

Hala je prelijepa i prostor unitar nje je odlično iskorišćen i popunjen štandovima i VIP prostorom kojim su se kretali igrači i delegati. Što se tiče turnira, sve je funkcionisalo bez većih problema zahvaljujući organizatorima sa velikim iskustvom i momcima koji imaju iza sebe gomilu već organizovanih turnira. Imali smo manjih tehničkih problema tokom prenosa, ali sve je rješavano u najbržem mogućem roku i bez velikih zastoja. Bilo mi je drago videti i da se dosta ljudi prijavilo i za takmičenja koja su se održavala unutar hale, uporedo sa glavnim turnirom.

Igrač iz tvoje zemlje je osvojio naslov prvaka. Ko ti je pored njega bio favorit i čiji fudbal ti se svidio?

Pored Roksića bio mi je favorit Mucahit koji je i igrao finale, a dva velika iznenađenja su mi bili igre momaka iz Jermenije i Izraela, sjajne partije su pružili momci. Roksić je igrao sve bolje kako je turnir odmicao, tako da sam mislio da u finalu ni Mucahit neće imati velike šanse, što se na kraju ispostavilo i tačno. Navijao sam naravno i za predstavnika Crne Gore i kapitena Budućnosti, Tatara, ali nije odigrao u skladu sa svojim mogućnostima.

U planu je još takmičenja u Crnoj Gori gdje će biti potrebe za komentatorima. Možemo li te ponovo očekivati?

Ako obaveze oko posla kojim se bavim to dozvole zašto da ne, eto mene opet. Oduvijek sam volio da provodim vrijeme igrajući igrice i kad mi se pružila prilika da komentarišem takmičenje igrice koju igram 20 godina objeručke sam prihvatio. Siguran sam da bih opet isto postupio.