Maslinarima u Baru stiglo 12 električnih tresača

Tresači su dodijeljeni grupama maslinara koje sačinjavaju vođe grupa i četiri do pet članova. Planirano je da tresač koriste zajednički po dogovorenom rasporedu

2328 pregleda0 komentar(a)
Foto: Društvo maslinara Bar

Turska vladina organizacija u saradnji sa Društvom maslinara Bar donirala je barskim maslinarima 12 električnih tresača za berbu maslina, vrijednih 15.000 eura.

U maslinjaku Islamske zajednice Bar je organizvana prigodna svečanost na kojoj su maslinarima uručeni tresači marke "Campagnola" tipa "ALLICE" sa pripadajućom opremom.

Kako navode u saopštenju Društva maslinara, predsjednik Ćazim Alković je istakao da je donacija električnih tresača nastavak plodotvorne saradnje TIKA-e i Društva maslinara Bar.

"TIKA je organizacijom studijskog putovanja u centar za edukaciju za maslinarstvo u Izmiru, a posebno organizacijom osnovne obuke za maslinarstvo koja je održana u Baru, već značajno pomogla barskim maslinarima", kazao je Alković.

Naglasio je da će donacija tresača pospješiti to da se maslinari okrenu berbi plodova sa stabla, a da se odreknu sakupljanja sa zemlje. Koncept da jedan tresač koristi četiri ili pet maslinara će biti odličan podstrek da se udružuju i rade zajedno što Društvo zagovara i podstiče.

foto: Društvo maslinara Bar

Alković se zahvalio koordinatoru TIKA-e Abdurahmanu Topraku i njegovim saradnicima na vrijednoj donaciji i izrazio nadu da će se saradnja nastaviti i u budućnosti.

Toprak se zahvalio Medžlisu Islamske zajednice Bar i glavnom imamu Mijdinu Miljaimiju na predusretjivosti i iskrenoj saradnji, kao i Društvu maslinara Bar.

Podsjetio je i da je TIKA nedavno u Ulcinju donirala pogon za preradu maslina što je u mnogome dalo doprinos razvoju sektora maslinarstva.

On je pozvao maslinare da se udruže, jer, kako turska poslovica kaže: "U zajedništvu je snaga".

Tresači su dodijeljeni grupama maslinara koje sačinjavaju vođe grupa i četiri do pet članova. Planirano je da tresač koriste zajednički po dogovorenom rasporedu.

Prisutni članovi Društva maslinara Bar su bili jednoglasni da je ovo za njih izuzetno vrijedna donacije.