Si Đinping spreman na saradnju sa SAD-om na obostranu korist

Dvije zemlje se sukobljavaju oko kineske politike prema Tajvanu

1845 pregleda0 komentar(a)
Si Đinping, Foto: Reuters

Predsjednik Kine Si Đinping rekao je da je njegova zemlja spremna da radi sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u korist obije strane, izvijestila je kineska državna televizija u četvrtak, uoči mogućeg sastanka sa predsjednikom SAD Džoom Bajdenom u Indoneziji.

Kao velike sile, Kina i SAD treba da ojačaju komunikaciju i saradnju kako bi pomogle u obezbjeđivanju stabilnosti u svijetu, rekao je Si u poruci skupu Nacionalnog komiteta za američko-kineske odnose u srijedu.

Dvije zemlje se sukobljavaju oko kineske politike prema Tajvanu, odnosa Kine sa Rusijom i nedavno, napora SAD da spriječe svoje kompanije za proizvodnju poluprovodnika da prodaju tehnologiju kineskim.

Kinu je nedavno razbjesnio niz posjeta američkih kongresmena Tajvanu.

Ona je saopštila da SAD šalju "opasne signale" demokratski upravljanom ostrvu, koje Kina smatra svojim.

Đinping, koji je upravo obezbijedio treći mandat na mjestu lidera vladajuće Komunističke partije u drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji, osudio je strano miješanje na Tajvanu i nedavno rekao da se Kina nikada neće odreći prava da upotrijebi silu da stekne kontrolu nad njim.

Bajden je u srijedu rekao da "Sjedinjene Države ne traže sukob sa Kinom".

Američka administracija, nakon što je Đinping obezbijedio svoj treći mandat tokom vikenda, naglasila je važnost održavanja otvorenih linija komunikacije sa Kinom.

Očekuje se da će Đinping i Bajden prisustvovati samitu G20 na Baliju u Indoneziji u novembru, ali nijesu zvanično objavljene informacije o mogućnosti njihovog sastanka.