Meksiko pokrenuo kandidaturu za Olimpijske igre 2036. godine

Ministar vanjskih poslova Marselo Ebrard rekao je da će 30. novembra imenovati Odbor za promociju Igara, kao prvi korak u procesu

2357 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Meksiko je zvanično pokrenuo kandidaturu za Olimpijske igre 2036. godine, objavili su u zajedničkom saopštenju Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje i Olimpijski odbor Meksika (COM).

Ministar vanjskih poslova Marselo Ebrard rekao je da će 30. novembra imenovati Odbor za promociju Igara, kao prvi korak u procesu.

"Vidimo sebe kao uspješnu i ambicioznu zemlju. Mi smo jedina zemlja koja će ugostiti tri Svjetska prvenstva u fudbalu (1978, 1986. i 2026), mi smo snažna zemlja s jednom od najboljih privreda na svijetu", rekao je Ebrard novinarima.

Meksiko Siti bio je domaćin Olimpijskih igara 1968.

Predsjednica COM-a Marija Hose Alsala rekla je da se Meksiko razmatra kao kandidat od jula, kada je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOK) Tomas Bah poslao pismo izražavajući svoje oduševljenje potencijalnom kandidaturom.

Osvajačica olimpijske atletske medalje Ana Gabrijela Gevara, koja je direktorica meksičke Nacionalne sportske komisije, ranije je rekla da je ekonomski neizvodljivo da ta zemlja bude domaćin Olimpijskih igara.

Kao odgovor, Ebrard je rekao da se sistem finansiranja Olimpijskih igara promijenio i da će vlada učestvovati sa samo 10 odsto ukupnih troškova, dodajući da Meksiko već ima infrastrukturu za događaj.

"Pokrenućemo studije kako bismo uzeli u obzir promjene koje su se dogodile u finansiranju Olimpijskih igara. Olimpijada bi trebalo da odgovara gradovima, a ne obrnuto, ne namjeravamo graditi pa ne koristiti objekte. Imali bismo 15 godina, dovoljno vremena da to organizujemo. Ako Meksiko nešto predloži, to će da i postigne", kazao je Ebrard.