Ćalović Marković: Gleda se kako da se odlože izbori, znaju da bi "poginuli" od Evrope sad

Izvršna direktorica MANS-a je istakla da ima mnogo razloga za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, ali je upitala kako bi se oni održali bez Ustavnog suda

40883 pregleda64 komentar(a)
Foto: TV Vijesti

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković kazala je da je apsurdna situacija da, u Vladi, o državi odlučuju oni koji nemaju ni 10 odsto podrške birača, kao i da u parlamentu odlučuju partije koje znaju da kad će, kad izađu na izbore, "poginuti od Evrope sad".

"Oni sad gledaju kako da odlože izbore, da bi građani zaboravili da su dobili beneficije kroz program Evropa sad, i da bi kroz dvije godine se nadali da će nekako da se oporave i ne dožive na izborima u Podgorici ovo što im se ovdje desilo. A šta je sa legitimitetom, voljom građana? Imamo partije koje su toliko mijenjale kurs u odnosu na ono što su pričale 2020, da niko više u Crnoj Gori ne zna jasno šta je vlast, a šta opozicija", kazala je ona u Bojama jutra na TV Vijesti.

Rekla je da su građani na lokalnim izborima kaznili političke partije, ali da one nisu naučile lekciju, već da šalju iste poruke.

Ćalović Marković je istakla da ima mnogo razloga za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, ali je upitala kako bi se oni održali bez Ustavnog suda.

Kazala je da je pokret Evropa sad na lokalnim izborima "oštetio" i DPS i vlast, te da su birači partijama poručili kako žele da građani budu prioritet, a ne mađusobne svađe političara.

"Da li je ekonomski dobro i održivo to što je koncipirao program Evropa sad je jedno pitanje, ali drugo je pitanje što su građani dobili nešto konkretno, poslije 30 godina opštih priča i dvije godine svađa opozicije, jedino što su vidjeli opipljivo je pitanje povećanja zarada. I sad da vi idete na izbore, pričajući - glasajte me da vam smanjim platu... To je potpuni apsurd. Dobro bi bilo da ekonomske teme budu prostor u kom će se takmičiti političari", ocijenila je izvršna direktorica MANS-a.

Naglasila je da su sve institucije sistema potpuno "srušene": "Ne da su upitne i kontrolisane, kao u periodu DPS-a, sad su potpuno havarisane".

Upitala je, između ostalog, šta je u posljednje dvije godine bilo sa reformama "bilo koje poluge moći DPS-a", uključujući Agenciju za nacionalnu bezbjednost.

"Ako nisu mogli da je reformišu, što je nisu ugasili pa pravili novi ANB", navela je ona.

Kazala je da i u novoj vlasti ne mogu baš svi da objasne odakle im imovina. "I u novoj vlasti postoje pojedinci koji svoju imovinu čvaju na ofšor destinacijama i koji je vode na povezana lica".

Ćalović Marković je rekla da treba odgovoriti na pitanje koje je poslove Savo Kentera, doskorašnji šef ANB-a, radio u periodu dok je bio u nevladinom sektoru pa mu je bilo potrebno, i da mu je država dozvolila, da ima pristup tajnim podacima. "I kojim tajnim podacima. Ti podaci su morali imati veze s onim što je opseg njegovog rada u toj NVO, a ne bilo kojim tajnim podacima".