Nikola Jokić i Luka Dončić postali dio anime svijeta

„Želio sam da uzmem najbolje od animea i najbolje od kulture oko NBA lige i stvorim narativ koji je između ta dva", kaže jedan od autora, Kris Tompson, koji je pisao tekst za Hero ball

21650 pregleda1 komentar(a)
Foto: Bličer riport

Posle brojnih duela u NBA ligi, kao i u reprezentativnim dresovima Srbije i Slovenije, košarkaši Nikola Jokić i Luka Dončić imali su pravi sukob - i to u mračnoj pećini.

„Pa on bez gledanja može da oseti gde sam", kaže zabrinuto Dončić, košarkaš Dalas Maveriksa, bežeći mahnito od niza Jokićevih napada.

A sve to zbog pehara za najkorisnijeg igrača (MVP-ja) NBA lige, koji je u poslednje dve godine završavao u rukama centra Denver Nagetsa i najpoznatijeg Somborca na svetu.

I upravo zato se nekoliko slavnih NBA igrača, u drugoj epizodi crtanog filma „Hiro bol" (Hero Ball - herojska košarka), udružilo u pokušaju da savladaju Jokića i uzmu mu pehare.

A to znači mnogo borbe.

„Inspiracija za Hiro bol bile su mi poslednje tri decenije animea i anime kulture - sve od Zmajeve kugle, preko Naruta do Alite borbenog anđela", kaže za BBC na srpskom jedan od autora, Kris Tompson iz Bličer riporta, američkog sportskog portala.

Anime je pravac crtane animacije i priča poreklom iz Japana, karakterističnog stila, a koji su poslednjih godina sve popularniji, posebno među mlađim generacijama.

„Želeo sam da uzmem najbolje od animea i najbolje od kulture oko NBA lige i stvorim narativ koji je između ta dva", dodaje Tompson, koji je pisao tekst za Hiro bol.

Da li će Jokić uspeti da odbrani MVP titulu nije poznato, ali je u međuvremenu oborio još jedan rekord NBA lige.

Postao je centar sa najviše tripl-dablova (utakmica sa dvocifrenim učinkom u tri kategorije, poput poena, skokova i asistencija) u istoriji, prestigavši Vilta Čemberlejna, jednog od najvećih NBA igrača ikada.

Kako je tekla borba

Prvo su se u podnožju planine okovane snegom sastali Dončić i Devin Buker, košarkaš Finiks Sansa, kujući plan kako da uđu u Jokićevu jazbinu.

„Elitni borac kao što si ti, ili kao što sam ja, mora da ga spreči da uzme trećeg idola", kaže Dončić Bukeru.

Potom im se pridružio i Grk Janis Adetokunbo iz Milvoki Baksa, takođe dvostruki osvajač MVP titule, koji je bez problema snagom probio ogromna ulazna vrata.

Adetokunbo je upravo poznat po neverovatnoj snazi i mogućnosti da probija protivničke odbrane i anime je pun takvih aluzija na košarkaški svet.

Na primer, tokom šetnje kroz hodnike Jokićeve jazbine na zidu se vide jedna slika Jokića sa njegovom braćom, a potom i jedna sa konjem.

Jokić je poznat kao veliki ljubitelj konja i konjičkih trka.

Bličer riport

Posle početnog lutanja i nekoliko zamki, koje su obavezan asortiman u svim jazbinama filmskih i drugih negativaca, na kraju dođe do borbe - i još aluzija.

„Prestani da kriješ MVP titule u planinama, one pripadaju većem tržištu", viče Dončić Jokiću u jednom trenutku.

Denver, odakle su Nagetsi čiji dres nosi Jokić, planinski je grad u državi Kolorado. Ovaj klub je manje popularan od nekih drugih NBA ligaša koji imaju i brojna šampionska odličja, poput Los Anđelesa (Lejkersi) ili Bostona (Seltiksi).

„Ima mnogo oružja u mom arsenalu", odgovara Jokić, poznat kao neko ko sa lakoćom postiže koševe, asistira saigračima i u skoku obezbeđuje nove napade ekipi.

I dao se u napad, na koji Luka odgovara voterbendingom (waterbending), tj. kontrolisanjem vode, kao u čuvenom Avatar animeu.

„Kao na košarkaškom terenu, Jokićev pregled igre je neverovatan - može da te pronađe gde god da si", navodi Tompson u pisanom odgovoru za BBC na srpskom.

„Lukini šutevi su 'mokri', a i domet njegovih šuteva je beskrajan... Dobra je to bitka", dodaje.

U američkom košarkaškom slengu reč wet (mokro), koristi se kada šut uđe bez koske, pa se čuje zvuk prolaska lopte kroz mrežicu.

„Najlakši deo pisanja teksta je bio prebaciti harizmatične ličnosti koje prikazuju na terenu u scenu", navodi Tompson.

„Najteži deo je bilo napraviti da scene budu smešne - to nimalo nije lako", dodaje.

A tu je i jedna šala na Jokićev račun.

U jednom trenutku centar Denvera obori Dončića, na šta Luka kaže: „Sa leđa, ko to radi?"

To je aluzija na Jokićev prošlosezonski sukob sa Mokrifom Morisom iz Majami Hita, kojeg je odgurnuo sa leđa posle kratkog koškanja.

Prva epizoda Hiro bola, u kojoj se Jokić ne pojavljuje, imala je 8,4 miliona pregleda na Jutjubu, a druga je do sada došla do 5,4 miliona.


O animeu

Anime je stil animacije popularan pre svega u Japanu, gde je i nastao, a potom se početkom 21. veka proširio po svetu.

Enciklopedija Britanika navodi da su prvi anime filmovi bili namenjeni japanskom tržištu, zbog čega su korišćene brojne kulturne reference jedinstvene za Japan.

Na primer, likovi anime priča uglavnom imaju velike oči, koje se u Japanu doživljavaju kao „prozori u dušu", piše Britanika.

Iako je veliki deo žanra namenjen deci, anime filmovi mogu da budu i za odrasle.

Među najpoznatijim anime delima su filmovi Studija Gibli, Hajaoa Mijazakija, poput Princeze Mononoke i Začaranog grada (Spirited Away), koji je 2002. dobio Oskara za najbolji animirani igrani film.

Poslednjih godina anime serije i filmovi, kao i mange - japanski stripovi - sve su popularniji u Srbiji, posebno među mlađom populacijom.

Neke od najpopularnijih anime serija u istoriji su Beležnica smrti (Death note), Napad titana (Attack of titan), Naruto i Čelični alhemičar (Fullmetal alchemist).


Bličer riport

Rekordi

Jokić je prošle sezone drugu godinu u nizu proglašen za MVP-ja NBA lige, što mnogim superzvezdama i velikanima igre među obručima nikada nije pošlo za rukom.

Samo je 14 igrača u istoriji sa višestrukim MVP nagradama, a u 21. veku su uzastopne dobili Janis Adentokumbo, Stef Kari, Lebron Džejms, Stiv Neš i Tim Dankan.

Denver je novu sezonu počeo malo sporije - trenutno ima pet pobeda i tri poraza, ali je Jokić nastavio da obara rekorde.

U nedavnoj pobedi nad Oklahoma tanderima ostvario je 79. tripl-dabl u karijeri, postavši rekorder među centrima na tom polju.

Prestigao je slavnog Vilta Čemberlejna, dvostrukog NBA šampiona i četvorostrukog MVP-ja, koji je igrao krajem šezdesetih i početkom osamdesetih.

„Lepo je kada vas porede sa čovekom koji je verovatno jedan od najboljih u istoriji ovog sporta", rekao je Jokić posle meča, kada je na poklon dobio loptu jednu loptu sa te utakmice.

„Ovo nije samo moj uspeh, ne mogu bez saigrača - jednog dana kada nađem ovu loptu u ormanu želim da se prisetim sa kim sam igrao", dodao je.

A kada je reč o broju trip-dablova među svim igračima u regularnom delu sezone, Jokić je šesti u istoriji.

Ispred su samo Lebron Džejms, Džejson Kid, Medžik Džonson, Oskar Robertson i Rasel Vestbruk.

Međutim, pitanje je da li će moći da još jednom odbrani MVP titulu.

Autor Hiro bola ima njegovog favorita.

„Da, mislim da će Luki njegove voterbending veštine biti dovoljne da od Jokića uzme MVP titulu ove sezone", navodi Tompson.

Ali o tome u sledećoj epizodi.


Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk