Građani traže otvorene liste

Preporuka je i da se u zdravstvu ograniči dopunski rad na četvrtinu radnog vremena, uvedu kazne za upućivanje na privatne ambulante ako se liječenje može obaviti u državnim bolnicama, kao i da se kontrolišu privatni univerziteti zbog kupljenih diploma..

9369 pregleda26 komentar(a)
”Smanjiti procenat budžetskog izdvajanja za rad parlamentarnih partija”: sa Skupštine građana, Foto: Skupstina

Uvođenje otvorenih ili poluotvorenih lista, ograničenje mandata poslanicima, ukidanje naknada po prestanku funkcije, suzbijanje korupcije u zdravstvu i javnom sektoru, neke su od preporuka koje su usvojene na drugoj Skupštini građana, koja je održana u crnogorskom parlamentu.

Prva Skupština građana održana je 24. i 25. septembra 2022. u zajedničkoj organizaciji Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta (EP), a zaključci i preporuke su predstavljeni juče na konferenciji na kojoj su učestvovali i poslanici EP.

Građani su preporučili da se objavljuju slučajevi zloupotreba vozila, inicira osnivanje Građanskog odbora pri Skupštini, kao radnog tijela.

Preporuka je i da se u zdravstvu ograniči dopunski rad na četvrtinu radnog vremena, uvedu kazne za upućivanje na privatne ambulante ako se liječenje može obaviti u državnim bolnicama, kao i da se kontrolišu privatni univerziteti zbog kupljenih diploma...

Preporuka je i da se uvede zabrana poklona ljekarima vrijednijih od 20 eura, apotekama koje prodaju ljekove sa bijele liste da se zabrani rad, kao i da se uvede zaštita zviždača i pokrenu mehanizmi edukacije građana o korupciji.

Predstavnica građana Milica Radulović saopštila je i da kroz izmjene zakona treba smanjiti procenat budžetskog izdvajanja za rad parlamentarnih partija i izbornu kampanju ispod 0,5 procenata iz budžeta i jačati mehanizme koji će poslužiti za kontrolu tokova novca iz donacija oko izbora.

”Ograničiti nadoknadu za telefonske račune poslanika na mjesečni iznos od 10 ili 15 eura, i obračunski koeficijent po kom se računa iznos plata javnim službenicima da ostane na istom nivou uz ukidanje svakog vida dodatnih primanja i naknada”, navela je Radulović.

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović je na otvaranju konferencije kazala da pozdravlja inicijative u pravcu ostvarivanja direktnijeg kontakta građana i parlamentaraca, ističući da današnji događaj predstavlja svojevrsnu demokratsku vježbu kojom se omogućava građanima da makar na dan participiraju u političkom životu.

”Demokratiji su neophodni aktivni i osviješćeni građani, a obaveza nas kao njihovih zastupnika je da uradimo sve da ojačamo njihovo povjerenje u najviši predstavnički dom”, navela je predsjednica Skupštine.

Poslanik Evropskog parlamenta (EP) Vladimir Bilčik zahvalio je predsjednici Skupštine Crne Gore na podršci ovom projektu, kao i bivšem predsjedniku parlamenta Aleksi Bečiču, koji je ovo započeo.

Rekao je da se nada i da će naredni predsjednici parlamenta nastaviti ovaj projekat kako bi se čuli stavovi građana.

”Nadam se da će Skupština građana postati uzor ne samo za saradnju EP i Skupštine Crne Gore već za naše veće angažovanje na Balkanu...”, kazao je Bilčik.

Poslanik Evropskog parlamenta Kristijan Sagarc je istakao da je potrebno izgraditi povjerenje građana u institucije jer je Skupština ovdje zbog građana.

”Vjerujem da postoje dva principa, prvi je taj da je dijalog potreban, kao i mnoge druge platforme institucija, kao na primjer lokalni nivo, dok je drugi princip kultura dijaloga i izgradnja povjerenja”, rekao je.

Poslanica DPS-a Daliborka Pejović je istakla da zabrinjava podatak da skoro 75 odsto ispitanika u Crnoj Gori ocjenjuje da je zdravstveni sistem podložan velikoj korupciji, ali se ipak evidentira neznatan broj pojedinačnih.

”Želim da podržim vaša nastojanja, vaše percepcije, ali i da vas ohrabrim da svaki pojedinačan, konkretan slučaj bude predmet vaših prijava. Hajde da se svi potrudimo da što više dobrih stvari uradimo u preventivi”, kazala je Pejović.

Poslanica Tamara Vujović (Demokrate-Demos) kazala je da se nakon prve Skupštine građana desila regresija demokratije, jer se u Skupštini kršio Ustav, pa građani nijesu mogli puno ni da očekuju.

Ona je dodala da se ne slaže sa dijelom preporuka o ograničenju mandata, jer ako neko radi dobro, zašto ne bi bio biran.

Složila se sa preporukom za uvođenje otvorenih lista.

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore, Branka Bošnjak (PzP) podsjetila je da je Crna Gora bila 30 godina pod jednim režimom i gdje god se zagrebalo “bilo je trulo” i sad se osjetio “dah slobode”.

I ona, kao i Tamara Vujović, slaže se sa preporukom da treba uvesti građanski sat u parlamentu.

Govoreći o problemu lažnih diploma, kazala je da razmišlja o formiranju Anketnog odbora da se vidi ko je dozvolio da u javnoj upravi postoji toliko lažnih diploma.

Dodala je da nije samo korupcija ta koja izjeda Crnu Goru, već i neznanje.

”Ljudi koji ne znaju su bahati, pokušavaju tako da sakriju neznanje, a oni koji znaju se mobinguju”, rekla je Bošnjak.

Poslanik SNP-a Bogdan Božović je istakao da je tema o kojoj se raspravljalo u okviru Skupštine građana, jako važna i goruća u Crnoj Gori.

”Korupcija u zdravstvu i javnom sektoru je nešto što opterećuje našu zemlju dugi niz godina i sa čim nova vladajuća većina pokušava da se izbori na najbolji mogući način. Da li smo u tom procesu uspješni, pokazaće vrijeme. Politička volja za hvatanje u koštac sa ovom pošasti nesumnjivo postoji”, rekao je Božović.

Poslanik Srđan Pavićević (URA-CIVIS) kazao je da bi se korupcija svela u jedan kontrolisani okvir, ona mora imati prevenciju i dobru kontrolu i “liječenje”.

”Prevencija se zasniva na visokoj transparentnosti, gdje sve mora biti vidljivo i jasno prikazano, kao i na jakoj i rigoroznoj kontroli, dok ‘liječenje’ korupcije leži u rigoroznoj, jasnoj i javnoj kazni”, poručio je Pavićević.

Poslanik Boris Mugoša (SD) rekao je da je vrijeme pokazalo da se sve više građani identifikuju sa pojedincima.

”Uvijek insistiram da partijski okovi ne treba da su nam brana za razgovor i dijalog. Izuzetno ljekovito za crnogorsko društvo je da ide ka otvaranju izbornih lista”, naveo je Mugoša.

Istakao je da se moraju pronaći mehanizmi za podsticanje direktnog, neposrednog dijaloga i da se političke partije ne smiju sjećati građana mjesec dana pred izbore i zaboravljati ih jutro poslije izbora.

”Mi političari ne smijemo da pričamo o političkom zapošljavanju”, poručio je Mugoša.

“Učinjen čovjek je korumpiran čovjek”

Srđan Pavićević podsjetio je da u Crnoj Gori postoji fenomen “učinjen čovjek”, koji je odvajao od svoje koristi da bi priuštio korist drugom čovjeku.

”To je izvrnuto u svoju suprotnost – sad je učinjen čovjek, korumpiran čovjek”, objasnio je. Poručio je da nije učinjen čovjek onaj koji će nekog uvesti preko reda na pregled, na operaciju...već da je on, kako je rekao, on je korumpiran.