Koga država zavitlava, Šarića ili građane?

Iz MANS-a su juče konstatovali da presuda Apelacionog suda Šariću i Lončaru predstavlja još jednu kompromitaciju crnogorskog pravosuđa, kao i da je pokazatelj da crnogorsko pravosuđe nema kapaciteta za obračun sa korupcijom i organizovanim kriminalom

151 pregleda32 komentar(a)
Jovica Lončar, Duško Šarić, Foto: Savo Prelević
28.09.2017. 05:27h

Nakon sedam godina sudskog postupka i tri osuđujuće presude, Duško Šarić i Jovica Lončar oslobođeni su juče optužbe za pranje 19.300.000 eura.

Sudija izvjestilac Zoran Smolović obrazložio je da je bankarsko - finansijskim vještačenjem dokumentacije iz Srbije, Kipra i Norveške nesumnjivo utvrđeno da novac koji je bio predmet optužnice nije pribavljen prodajom droge kriminalne organizacije Darka Šarića i još 34 osobe.

Specijalno tužilaštvo ima pravo žalbe Vrhovnom sudu na presudu.

Posljednja osuđujuća presuda donesena je februara 2015. godine - kada su Pljevljaci osuđeni na po pet i po godina zatvora i obavezani da u državni budžet uplate milione - Šarić 13.617.019.083, a Lončar 5.736.859 eura. I ta presuda je ukinuta.

Uslov za predaju?

Brat navodnog kokainskog šefa i Lončar iz pritvora su pušteni godinu ranije, takođe odlukom Apelacionog suda koji je preinačio prvobitnu odluku i konstatovao da nema osnova da se optuženi drže u pritvoru.

Šarićev branilac, advokat Borivoje Đukanović tada je kazao da njegov izlazak iz pritvora nema nikakve veze sa predajom njegovog brata Darka srpskim agentima.

U javnosti se tada spekulisalo da se stariji Šarić na podgoričkom aerodromu predao srpskim vlastima, uz uslov da njegov brat izađe iz pritvora.

“To je gruba manipulacija sa javnošću, kako laičkom, tako i stručnom. To su potpuno neprovjerene informacije i netačne”, kazao je tada Đukanović.

Darko Šarić se nakon godina skrivanja predao tridesetak dana prije nego je njegov brat pušten da se brani sa slobode.

U Srbiji mu se sudi zbog šverca više tona kokaina i pranja nekoliko miliona eura, a u prvom pojavljivanju pred sudom kazao je da mu “brata u Crnoj Gori u zatvoru drže kao taoca”.

Nova kompromitacija

Iz MANS-a su juče konstatovali da presuda Apelacionog suda Šariću i Lončaru predstavlja još jednu kompromitaciju crnogorskog pravosuđa, kao i da je pokazatelj da crnogorsko pravosuđe nema kapaciteta za obračun sa korupcijom i organizovanim kriminalom.

“Tako je nakon tri osuđujuće presude i ovaj slučaj završen oslobađajućom presudom, a troškove nezakonitog i nestručnog rada crnogorskog pravosuđa moraće još jednom da plate građani Crne Gore”, piše u saopštenju iz te nevladine organizacije.

Navode da će sudije i tužioci koji su pravili očigledne propuste u tom slučaju, nastaviti da rade na isti način: “I vjerovatno ni u ovom slučaju niko od njih neće biti pozvan na bilo kakvu odgovornost”.

Podsjećaju da su Pljevljaci na početku postupka, osim pranja novca, bili optuženi i za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge.

“Zbog grubih propusta tužilaštva i suda, optužbe su redom padale i na kraju imamo epilog po kome su Šarić i Lončar oslobođeni svih optužbi”, saopštili su iz MANS-a.

Sistem odgovornosti

Iz MANS-a ocjenjuju da presuda dodatno ukazuje na neophodnost uspostavljanja sistema odgovornosti u tužilaštvu i sudstvu.

Podsjećaju da zbog niza očiglednih propusta u tom i u drugim slučajevima, niko od tužilaca ili sudija nikada nije pozvan čak ni na disciplinsku odgovornost.

“Neprihvatljiva je dosadašnja praksa po kojoj su svi propusti u crnogorskom pravosuđu, bilo da su slučajni ili namjerni, ostajali bez ikakve reakcije i bez pokušaja utvrđivanja odgovornosti bilo koje vrste”.

“Pored štete koju će u krajnjem još jednom izmirivati svi građani Crne Gore, bitno je istaći da ovakve oslobađujuće presude optuženima daju garanciju da im se više nikada ne može suditi za ova krivična djela”.

Tvrde da bi izostanak pokretanja odgovarajućih postupaka radi utvrđivanja odgovornosti u tom slučaju dodatno ojačao sumnje da neznanje ipak nije razlog nedostatka rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Đukanović: Presuda da bude nauk svim tužiocima

Branilac optuženih, advokat Borivoje Đukanović rekao je novinarima nakon suđenja da je presudom potvrđen stav odbrane - da tužilac nije imao ni osnova sumnje za pokretanje tog krivičnog postupka.

“Evidentno je da je u svakom stadijumu glavnog pretresa, Apelacioni sud do najsitnijih detalja istrajavao da se rasvijetli svaki aspekt novčanih transakcija... Zato je jedini mogući i pravilan zaključak oslobađajuća presuda”.

Advokat je konstatovao da ta presuda ujedno mora biti pouka i preporuka svim tužiocima: “Da samo dokazi i rezultati dokazanog postupka smiju determinisati ishod istog. Potenciram značaj tužilaca i sudija jer su oni subjekti koji dominantno odlučuju o pokretanju, toku i ishodnu krivičnog postupka. Nikakav drugi interes koji je van pravnog karaktera... ne smije krivičnim postupkom biti involviran”.

"Još od 2010. pričamo da je sve legalno"

Lončar je za Televiziju Vijesti rekao da su podatke o porijeklu novca saopštavali još 2010. godine.

“I tada smo tvrdili da je kapital koji je posjedovao Mat kompani, a za koji smo optuženi, potpuno čist i da je iz legalnih tokova došao na račune pomenute firme”, kazao je Lončar.

Rekao je da će najprije sačekati da vide da li će se tužilaštvo žaliti na presudu i da će od toga zavisiti redosljed njihovih poteza.

Nedostatak znanja ili pravosuđe kontroliše organizovani kriminal?

Iz MANS-a su saopštili da nakon prošlogodišnje oslobađajuće presude Safetu Kaliću zbog istog krivičnog djela i Šarićev slučaj ponovo aktuelizuje dilemu: “Da li je nedostatak znanja razlog što izostaju osuđujuće presude za organizovani kriminal ili je crnogorsko pravosuđe pod kontrolom organizovanog kriminala, pa greške u ovakvim predmetima pravi namjerno”.

“Posebno bi bilo važno utvrditi odgovornost na strani državnih tužilaca koji do sada nemaju nijedan slučaj korupcije na visokom nivou ili slučaj organizovanog kriminala koji su uspjeli uspješno da procesuiraju, da dokažu u postupku pred sudom i da obezbijede osuđujuću presudu i oduzimanje imovine stečene kriminalom”, saopštio je MANS.