SDT ćuti o neispravnim respiratorima

Bivša specijalna državna tužiteljka Mira Samardžić odbacila je u junu prošle godine krivičnu prijavu za kupovinu 31 respiratora, od kojih najmanje 17 nije radilo i nije moglo da se koristi tokom kovid krize

6554 pregleda12 komentar(a)
Sporni respiratori u KC (arhiva), Foto: gov.me/Bojana Ćupić

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) danima ne odgovara da li će ponovo otvoriti istragu u vezi sa kupovinom neispravnih respiratora tokom 2020. godine, vrijednih 600.000 eura, s obzirom na činjenicu da je i vrhovna državna revizija upozorila da je taj posao prošao mimo procedura javnih nabavki i adekvatnog nadzora.

Bivša specijalna državna tužiteljka Mira Samardžić, koja je vodila istragu u tom predmetu, odbacila je u junu prošle godine krivičnu prijavu za kupovinu 31 respiratora, od kojih najmanje 17 nije radilo i nije se moglo koristiti tokom kovid krize.

Tužiteljka Samardžić je nedugo zatim i penzionisana. SDT-om je u to vrijeme rukovodio Milivoje Katnić.

Riječ je o respiratorima koji su kupljeni u martu 2020. godine.

Bivša ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i direktorka Kliničkog centra (KC) Ljiljana Radulović su na konferenciji za medije u martu 2021. saopštile da od 31 kupljenog respiratora godinu ranije, koji su koštali blizu 600.000 eura, 23 nijesu u funkciji, od čega je njih 17 u KC.

U izvještaju Državne revizorske institucije (DRI) iz marta ove godine, revizori naglašavaju da nije dovoljno jasno koje je tehničke karakteristike naručilac tražio i na koji način je ugovorena kupovina respiratora.

”Nabavljeni respiratori su pokazali određeni stepen funkcionalnosti, uz evidentno smanjenu pouzdanost u radu, što ukazuje i činjenica da ih je Klinički centar stavio van upotrebe, a druge zdravstvene ustanove prilikom upotrebe prednost daju drugim brendovima respiratora”, piše u izvještaju.

Tokom rasprave o izvještaju DRI krajem maja ove godine, pojedini poslanici skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ocijenili su da treba istražiti nabavke koje je sprovodilo tadašnje Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT).

Članica odbora, poslanica DF-a Maja Vukićević tada je kazala da je od preporuka važnije da li su određene nabavke, konkretno respiratora, mogle imati uticaj na kvalitet zdravstvene zaštite, te da treba utvrditi ko je odgovoran.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin poručio je da treba utvrditi da li su respiratori koje je kupilo NKT mogli da naude pacijentima ako su korišćeni ili su stavljeni van upotrebe zbog tehničkih nedostataka.

Poslanik DPS-a Jevto Eraković kazao je da se sve eventualne primjedbe na račun respiratora ne mogu pripisati zdravstvenim radnicima i pojasnio da su upravo anesteziolozi i anestetičari vršili procjenu da li odgovaraju namjeni.

”Mislite li da bi jedan ljekar ili anesteziolog dozvolio da koristi aparat koji ima bilo kakav problem, javljale se jesu tehničke greške i nisu htjeli da dozvole minimum improvizacije, servisirani su i vraćeni u zdravstvni sistem”, kazao je tada Eraković.

Iako su ovo pitanje problematizovali i DRI i poslanici, SDT, na čijem je čelu sada Vladimir Novović, ne odgovara da li je i šta u vezi sa tom nabavkom respiratora i preduzelo.