Bratstvo Rafailovići: Put na ostrvu ne može biti Džakovićev

Mještanin Ilija Rafailović čija se parcela nalazi tik uz Džakovićevu, tvrdi da im je on zabranio da prolaze tim putem

402 pregleda2 komentar(a)
ostrvo, Foto: Privatna arhiva
27.09.2017. 17:24h

Bratstvo Rafailovići podnijelo je žalbu na odluku budvanskog katastra da dozvoli Radovanu Džakoviću da uknjiži javni put na ostrvu Sveti Nikola.

Džaković je otac nezavisnog odbornika u budvanskoj Skupštini Stevana Džakovića, koji je dva i po mjeseca bojkotovao zasjedanja zbog čega vlast nije imala većinu...

Rafailovići tvrde da im je onemogućen prilaz đedovini i pozivaju zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, preduzeće “Morsko dobro” i Opštinu Budva da reaguju, kako bi se “zakoni poštovali”.

Ističu da je na javnim putevima zabranjeno sticanje svojine.

Pravna bitka oko tog komada zemlje na sjevernoj strani ostrva, na mjestu gdje je svjetionik, traje više od godinu.

Područ na jedinica Uprave za nekretnine Budva ranije je donijela isto rješenje, koje je potvrdilo Ministarstvo finansija, da bi Upravni sud vratio na ponovno odlučivanje.

“Pošto je usvojen zahtjev za uknjižbu u korist Džakovića... na katastarsku parcelu 2930... koja u naravi predstavlja javni put , izjavili smo žalbu. Žalbom je potencirano da su putevi javno dobro i ne mogu biti u prometu. Mogu predstavljati samo dobro u opštoj upotrebi, kakva je u stvari namjena puta, sa pravom vlasništva isključivo na državi... ali nikako u svojini fizičkih lica“, kazao je pravni zastupnik Rafailovića, advokat Dimitrije Dapčević.

“Vijesti“ su kontaktirale porodicu Džaković iz koje su naveli da će se naknadno oglasiti.

Dapčević je podsjetio da je Džaković još 2001. zaključio ugovor sa firmom Plov- put iz Bara o razmjeni nekretnina, gdje je svoj stan od 47 kvadrata u Beogradu razmijenio da bi na ostrvu dobio pomoćni objekat od 52 kvadrata gdje se nalazi svetionik.

“Barska firma mu je istim tim ugovorom 'prodala' i javni put . Sada se dovodi u pitanje valjanost ugovora o razmjeni nepokretnosti kojim se javni put prenosi na fizičko lice, jer dobro u opštoj upotrebi ne može biti predmet ugovora, jer je javno dobro. Ovo se takođe odnosi i na pristan na ostrvu koji samo može biti svojina države, a kojim upravlja 'Morsko dobro'... Uprava za nekretnine PJ Budva nije vodila računa o pozitivnim pravnim propisima, jer ugovor ne može biti jači od zakona, a sa druge strane bila je u obavezi da pozove da se uključi u upravni postupak zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore i 'Morsko dobro', zbog statusa koje uživaju nepokretnosti koje su bile predmet pravnog posla“.

Mještanin Ilija Rafailović čija se parcela nalazi tik uz Džakovićevu, tvrdi da im je on zabranio da prolaze tim putem.

“To je jedini mogući prilaz imanjima ne samo mojem i mojih rođaka, nego i porodica Kažanegra, Mitrović... Svi oni to mogu da potvrde. Nama kao vlasnicima zemlje je bitno da možemo neometano da dođemo do nje. Taj put je odvajkada bio put . On je austrougarski put koji je ucrtan u svim kartama. Džaković ne da nikome da tuda prolazi, zato smo ogorčeni i tražimo svoja prava. On je stavio oznaku da je u pitanju privatni posjed“.

U katastarskoj evidenciji na spornoj parceli uknjiženi su država Plov- put Bar i njome je obuhvaćen, kako se navodi, javni put površine 465 kvadrata.