Radulović: Uslovi isti, podrška za probrane

Nikšićanin tvrdi da je Ministarstvo ekonomskog razvoja postupilo selektivno prilikom odlučivanja ko od nekadašnjih radnika “Metalca” zaslužuje da dobije 12 hiljada eura

8203 pregleda0 komentar(a)
Milivoje Radulović, Foto: Svetlana Mandić

Nikšićanin Milivoje Radulović tvrdi da je Ministarstvo ekonomskog razvoja postupilo selektivno prilikom odlučivanja ko od nekadašnjih radnika “Metalca” zaslužuje da dobije 12 hiljada eura na osnovu Zakona o ostvarivanju prava na finansijsku podršku licima koja su bila zaposlena u rudarsko-metalskom sektoru, a koji je stupio na snagu u januaru ove godine.

Prema njegovim riječima, kada je u “Metalcu” uveden stečaj 43 radnika invalida rada, među kojima je i on, završili su na Birou rada uz privremenu naknadu.

”U januaru 2004. godine su rješenja o privremenoj naknadi preimenovali na rješenja o djelimičnoj penziji sve do sticanja prava na starosnu penziju. Kako je ko od nas sticao uslov za starosnu penziju tako smo istu i dobili, prije nego što je ovaj zakon o obeštećenju stupio na snagu”, kaže šezdesetosmogodišnji Milivoje Radulović.

Kada je Zakon o ostvarivanju prava na finansijsku podršku licima koja su bila zaposlena u rudarsko-metalskom sektoru stupio na snagu, njih 43 je podnijelo zahtjev, ali je rješenje o isplati 12 hiljada eura, odnosno nešto preko deset hiljada za radnike koji su od Fonda rada primili 1.926 eura, prema riječima Radulovića, dobio veći dio njih, ne i svi.

”Ne znam da li su ovi iz Ministarstva ekonomskog razvoja ‘pretrčali’ preko naših rješenja i donijeli selektivne odluke, ali smatram da smo mi koji smo dobili negativan odgovor diskriminisani. Evo moje rješenje, na osnovu koga sam odbijen, i rješenje kolege kome su prihvatili zahtjev, iz kog se vidi da imamo potpuno iste uslove. Nikakve razlike nema”, kaže Radulović, koji je kao dokaz pokazao njegovu odbijenicu i rješenje pomenutog kolege.

U obrazloženju Ministarstvo ekonomskog razvoja je navelo da Radulovićev zahtjev odbija jer je redovno stekao penziju, a ne prijevremenu.

”I kolega i ja smo otišli u starosnu penziju, a ne prijevremenu i to prije stupanja ovog Zakona na snagu, ali on je dobio obeštećenje, ja ne”, riječi su Radulovića.

On je prije pola godine nesrećnim slučajem u potpunosti izgubio vid, pa se, kako je kazao, ponadao da će dobiti tu finansijsku pomoć koja bi mu puno značila za liječenje, jer se nada da će u Minhenu moći da obave operaciju i makar malo mu povrate vid.

”Pravna služba iz Saveza organizacije slijepih mi je rekla da imam ista prava kao i ovi što su primili novac. To mi je rekao i advokat koji je podnio žalbu na to rješenje Upravnom sudu. Invalid sam sto odsto i taj bi mi novac puno značio. Mislio sam da bi mi to pomoglo u nekom mom liječenju, ako se mogne nešto činjeti van države. Poslao sam dokumentaciju za Minhen i ponovo treba da obavim neka snimanja i pretrage i da im pošaljem da vide da li se stabilizovalo nakon pola godine i da li se šta može raditi. Te pare bi mi valjale i u slučaju da se ne liječim jer sam nesposoban čovjek i ne mogu da privređujem”.

Kako tvrdi, odgovor iz Ministarstva na zahtjev koji je podnio krajem januara, dobio je krajem oktobra i to tek nakon što je Savez slijepih Crne Gore uputio zamolnicu.

Ministarstvo: Stekao starosnu, a ne prijevremenu penziju

U odgovoru Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore navodi se da Radulović ne ispunjava sve uslove propisane Zakonom o ostvarivanju prava na finansijsku podršku licima koja su bila zaposlena u rudarsko-metalskoj industriji, jer penziju nije ostvario prijevremeno već redovnim putem, na bazi punog penzijskog staža.

”U svakom konkretnom slučaju, pa i u ovom, odluka je donijeta na bazi činjenica, podataka i dokaza u spisima predmeta, koje su u trenutku donošenja bile poznate ovom resoru, kao postupajućem javno-pravnom organu. U tom smislu nije bilo nikakve selektivnosti u tretmanu podnosilaca zahtjeva”, piše u odgovoru resornog ministarstva.

Napominju da svi koji smatraju “da iz bilo kog razloga postupajući organ u pogledu njihovog zahtjeva nije donio pravilnu i na zakonu zasnovanu odluku” mogu da se obrate Upravnom sudu.

Objasnili su da na finansijsku podršku pravo imaju radnici rudarsko-metalskog sektora koji su zbog stečaja ostali bez posla u preduzećima koja su bila u vlasništvu države. Riječ je o bivšim radnicima koji su nakon uvođenja stečaja prijevremeno ostvarili pravo na penziju, koji zbog uvođenja stečaja nijesu zasnovali radni odnos kod drugog poslodavca i nijesu dobili otpremninu na osnovu socijalnog programa.

”Ističemo da je postupajuće Ministarstvo odgovorno i temeljno obradilo zahtjev Milivoja Radulovića i za donijetu odluku dalo jasne, detaljne i argumentovane razloge, cijeneći sve dostupne činjenice i okolnosti datog slučaja, s tim što odlukom Ministarstva u krajnjem niko ne može biti oštećen, zbog postojanja upravno-sudske zaštite”, navodi se u odgovoru.