Stanić: Na sceni svjesno uništavanje energetskog sektora

"Tek kroz izvještaj resornog ministra da je napravljen negativan rezultat od skoro 85 miliona eura u odnosu na period prije njihovog dolaska, uz precizne podatke o zapošljavanju, predizbornim donacijama i ostalim elementima jasno pokazuje o kolikoj se šteti po građane i državu radi"

2633 pregleda15 komentar(a)
Stanić, Foto: SDP

Mirko Stanić, član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) poručio je da je na sceni svjesno uništavanje energetskog sektora.

On je saopštenju SDP-a naveo da je u crnogorskim elektroenergetskim kompanijama loše stanje moglo se naslutiti i prije zvaničnih izvještaja.

"Brojni dokazi o štetnim i nezakonitim poslovima, ogromnom partijskom zapošljavanju iz Demokratskog fronta (DF) i satelitskih partija, sumnjivim donacijama kao i svjesno 'tunelovanje', odnosno obezvrjeđivanje imovine bili su donekle dostupni javnosti. Međutim, tek kroz izvještaj resornog ministra da je napravljen negativan rezultat od skoro 85 miliona eura u odnosu na period prije njihovog dolaska, uz precizne podatke o zapošljavanju, predizbornim donacijama i ostalim elementima jasno pokazuje o kolikoj se šteti po građane i državu radi", rekao je Stanić.

Kaže da u vremenu istorijski najvećih cijena električne energije i uglja na berzama, naše kompanije su ih prodavale u bescijenje.

"Ugalj iz Pljevalja Elektroprivredi Srbije (EPS) po 28.8 eura po toni, dok je na berzi bila 410 dolara, a struju iz akumulacija su prodali po 150 eura, a kasnije plaćali po 800 eura po MWh", naveo je.

Zbog toga, kako kaže, SDP je i zatražila smjene odgovornih u elektroenergetskom sektoru.

"Kako bi se zaustavilo razaranje najvitalnijeg privrednog sistema u proteklom periodu, čija je akumulirana dobit prije dolaska crkvenih 'eksperata' bila čak 100 miliona eura", istakao je Stanić.

On kaže i da je Skupština Crne Gore izgubila svoju nadzornu ulogu.

"I da su nam potrebni hitni parlamentarni izbori pokazuje i podatak da se već mjesec i po čeka na kontrolno saslušanje rukovodstva energetskih kompanija, koje je zatražio poslanik SDP Adnan Striković. Na saslušanju bi čuli i razloge zbog kojih je u tim kompanija zaposleno 1.417 radnika-partijskih aktivista, ali bi to pored poslanika trebalo da interesuje i Specijalno državno tužilaštvo, kojem ćemo se ubrzo obratiti sa kontretnim dokazimo o nezakonitim i štetnim poslovima", zaključio je Stanić.