Pelosi: Uvijek ću imati uticaj

Predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa fokusirana na budućnost Demokratske partije

7169 pregleda4 komentar(a)
Nensi Pelosi, Foto: Rojters

Predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi kazala je juče da je prerano pričati o tome da li će ona pokušati da zadrži svoju poziciju nakon neizvjesnog ishoda rezultata izbora održanih u utorak, ali je istakla da ne planira da se povuče iz političkog života.

U nekoliko televizijskih intervjua, Pelosijeva je kazala da će njena Demokratska partija imati "mnogo svjetliju budućnost" u narednom sazivu Kongresa imajući u vidu slabije od očekivanih rezultate republikanaca. Pelosijeva, 82, je kazala da je fokusrana na budućnost njene partije, a ne svoju, uoči glasanja o rukovodstvu Predstavničkog doma koje je zakazano za 30. novembar.

"Postoje razni načini za vršenje uticaja. Funkcija predsjednice Predstavničkog doma nosi veliku moć, ali ja ću uvijek imati uticaja", kazala je ona za CNN.

Demokrate su osigurale kontrolu u Senatu, dok je kontrola u Predstavničkom domu i dalje neizvjesna jer obje partije tek treba da da osvoje 218 mjesta dok se brojanje glasova nastavlja. "Tijesno je", kazala je Pelosijeva. "Mi još nijesmo odustali. Oni još nijesu pobijedili".

Na pitanje da li će nedavni napad na njenog supruga uticati na odluku o njenoj političkoj budućnosti, Pelosijeva je kazala da ne planira da napusti Kongres i da će pokušati da doprinese napredovanju njene partije. Takođe je kazala da će podržati Bajdena ukoliko on bude želio da se kandiduje za reizbor.

"Moja odluka će biti zasnovana na željama moje porodice i mojih glasača. Ali ništa od toga se neće razmatrati dok ne vidimo ishod svega ovoga", kazala je ona za CNN.

Kevin Mekarti, lider republikanaca u Predstavničkom domu, kaao je da planira da se kandiduje za predsjednika ukoliko njegova partija osvoji većinu.