Za Partizansko groblje i Danilov most 28.000 eura

”Udruženje UBNOR-a i antifašista za jedan od svojih prioriteta odredilo je održavanje istorijskih spomenika na području kolašinske opštine"

3000 pregleda8 komentar(a)
Spomen-kompleks na Brezi, Foto: Dragana Šćepanović

Druga faza konzervacije Partizanskog spomen-groblja na Brezi počeće uskoro, a 13.000 eura za te radove obezbijedilo je Ministarstvo kulture.

Tokom prve faze konzervancije tog kompleksa, završena je, kako kaže Darko Bulatović, predsjednik UBNOR-a i antifašista Kolašina, sanacija i konzervacija spomen-obilježja i centralnog spomenika sa piramidama.

Za drugu fazu su preostali radovi na sanaciji pločnika, staza i ivičnjaka.

”Udruženje UBNOR-a i antifašista za jedan od svojih prioriteta odredilo je održavanje istorijskih spomenika na području kolašinske opštine. Održavaju se spomenici i spomen-obilježja iz Narodno-oslobodičkog rata, ali i spomenici iz starije istorije koji imaju autentičnost i kulturno-istorijski značaj”, rekao je Bulatović.

Konzervacija Partizanskog groblja, kako su ranije objasnili iz Opštine, bila je neophodna jer su registrovana oštećenja centralne staze, podijuma među stubovima, kao i spoljašnja oštećenja spomenika... Neophodno je bilo obnovljanje i slova na spomenicima, jer su neka izblijedjela i nijesu bila dobro vidljiva.

Bulatović podsjeća da su na poljani na kojoj je sada spomen-groblje, od marta 1942. do maja 1943. godine, strijeljana 72 rodoljuba iz svih krajeva Crne Gore. Oni su prethodno tamnovali u zloglasnom kolašinskom zatvoru.

Poslije rata urađene su 204 humke sa imenima strijeljanih i poginulih partizana i podignut je spomen-kompleks, prema idejnom rješenju slikara Momčila Vujisića.

Ministarstvo je opredijelilo i 25.000 eura za zaštitu Danilovog mosta, koji ima status kulturno-istorijskog spomenika, a izgradio ga je, u sjećanje na svoju majku, knjaz Danilo 1858. godine.