Pokret "Zajedno gradimo Kolašin": Odluka OIK uvod u anarhiju

“Institucionalni haos, u kojem se kao država nalazimo, a koji je posljedica kontinuiranog antiustavnog djelovanja političkih patija koje su osvojile većinu glasova na posljednjim parlamentarnim izborima, kreirao je društvenu atmosferu u kojoj kršenje Ustava i Zakona ne samo da prolazi nekažnjeno, već se smatra čak i poželjnim"

5511 pregleda10 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović

Odluka kolašinske Opštinske izborne komisije (OIK) je uvod u anarhiju, tvrde iz Pokreta "Zajedno gradimo Kolašin" (DPS, SDP, SD - sa nezavisnim građanima).

Kako piše u saopštenju tog pokreta, “činjenica da je kolašinski OIK proglasio konačne rezultate lokalnih izbora, iako izborni proces još nije završen na dva biračka mjesta, predstavlja klasično pravno nasilje, kojim koalicioni partneri DF-Demokrate-URA-Evropa sad nastavljaju podrivanje institucionalog i pravnog sistema Crne Gore”.

"Poštujemo izbornu volju građanki i građana Kolašina i zato nemamo namjeru da polemišemo sa rezultatom proteklih lokalnih izbora. Štaviše, zahvalni smo za svaki glas podrške koji smo 23. oktobra dobili od naših sugrađana, ali i ponosni na naš koalicioni nastup i pozitivnu kampanju koja je plijenila vizijom građanskog, modernog i razvijenog Kolašina. Nećemo međutim zažmuriti na hajdučiju kojom se gaženjem pozitivno pravih propisa sada i Kolašin uvodi u anarhiju i ciljano obesmišljavaju institucije naše države”, saopštili su iz Pokreta “Zajedno gradimo Kolašin”.

Oni podsjećaju da su “ nezadovoljni rješenjima DIK-a koja se odnose na biračka mjesta broj 7 -Trebaljevo i broj 2 - Kolašin 2, iskoristili Ustavom zagarantovano pravo i podnijeli žalbe Ustavnom sudu”. To, kako tvrde, “u najkraćem znači, da je postupak zaštite biračkog prava izmješten kod Ustavnog suda, odnosno da je uspostavljena nadležnost tog suda propisana odredbom člana 149 stav 1 tačka 7 Ustava Crne Gore”.

“I umjesto da pri utvrđivanju konačnih rezultata lokalnih izbora u Kolašinu, Opštinska izborna komisija postupi u skladu sa članom 98 stav 1 Zakona o izboru odbornika i poslanika, kojim je propisano da Opštinska izborna komisija utvrđuje konačne rezultate izbora za odbornike u roku od 12 sati od konačnosti ili izvršnosti odluka donesenih po žalbi, Opštinska izborna komisija je ne čekajući ishod po ustavnim žalbama na biračkim mjestima 7 i 2, suprotno Zakonu i Ustavu proglasila konačne rezultate izbora”, kažu u Pokretu “Zajedno gradimo Kolašin”.

Prema njihovim riječima, “članovi izborne komisije upoznati su i sa stavom DIK-a po pitanju proglašenja konačnih rezultata izbora koji je usklađen sa Ustvom i zakonom, pa su isti očigledno svjesno postupali protivno članu 149 Ustava CG i članu 98 stav 1 Zakona o izboru odbornika I poslanika”. Članovi OIK su to, kažu iz Pokreta, “učinili rizikujući da uđu u zonu krivične odgovornosti”.

“Institucionalni haos, u kojem se kao država nalazimo, a koji je posljedica kontinuiranog antiustavnog djelovanja političkih patija koje su osvojile većinu glasova na posljednjim parlamentarnim izborima, kreirao je društvenu atmosferu u kojoj kršenje Ustava i Zakona ne samo da prolazi nekažnjeno, već se smatra čak i poželjnim. Nročito, ukoliko ima za cilj realizaciju partijskih i ličnih interesa tih političkih grupacija. Jučerašnja sjednica OIK Kolašin, koja je suprotno Ustavu i Zakonu, kao i zvaničnom stavu DIK-a , utvrdila konačne rezultate lokalnih izbora u Kolašinu, samo je još jedno u nizu neviđeno pravno nasilje, tim prije što su sve partije ušle u izborni proces znajući da se bez izbora sudija Ustavnog suda ne mogu utvrditi konačni rezultati izbora”, poručuju iz Pokreta.

Dodatno je poražavajuće i za žaljenje, tvrde u Pokretu “Zajedno gradimo Kolašin”, “to što su u sastavu OIK diplomirani pravnici, koji su svjesno dali legitimitet kršenju Ustava i Zakona, rizikujući da takvim činjenjem uđu u zonu krivične odgovornosti”. Najvljuju da će ta koalicija “skladu sa zakonom pokrenuti procedure u cilju utvrđivanja odgovornosti u konkretnom postupanju”.