Fudbal je često nepravedna igra

Sudijski previd u 28. minutu kada je poništen čist gol Stefana Mugoše i promašeni penal Stefana Savića u 87. uticali na poraz Crne Gore od Slovenije u Ljubljani (1:0)

11163 pregleda3 komentar(a)
Startnih 11 na današnjem meču, Foto: FSCG

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Da je fudbal ponekad nepravedna igra, naročito kada nema VAR i gol tehnologije, na najbolniji način su to na svojoj koži osjetili crnogorski fudbaleri u ljubljanskim "Stožicama".

Možda bi izabranici Miodraga Radulovića izgubili i da je austrijski sudija Jeger (kao da je pio jeger!) pokazao u 28. minutu na centar kada je lopta nakon udarca Mugoše pala nekoliko centimetara iza linije, možda bi bilo neriješeno, možda bi pobijedili, ko zna - niko to sada sa sigurnošću ne može da tvrdi, ali ostaje da se pamti da je kardinalni sudijski previd usmjerio tok meča u Sloveniji.

Samo 15 minuta kasnije domaćin je dao gol i to je bilo to, nije pomogao ni penal tri minuta prije kraja Savić je "zavario" stativu - ostalo je 1:0 za Sloveniju u posljednjoj provjeri pred martovski start kvalifikacija.

SPORTSKI PRAZNIK U LJUBLJANI

Dan crnogorskog sporta u Sloveniji, ali i prelijepi, porodični dan u Ljubljani - slovenački Savez dao je besplatan ulaz za djecu ispod 14 godina, što je u nedjelju popodne privuklo cijele porodice i čak 12 hiljada gledalaca na prijateljski meč u “Stožicama”.

Na drugoj strani, veliki broj crnogorskih navijača - grmjelo je iz jugozapadnog ćoška prelijepe arene.

foto: FSCG

“Je li ko ostao kući”, pitao je u šali legendarni Boša Tanjević prije meča u hotelu “Austrija trend”. Došao je iz obližnjeg Trsta da da podršku fudbalerima i rukometašicama…

UMJESTO 0:1 - NA POLUVREMENU 1:0

Na terenu - Crna Gora ponovo oslabljena, Slovenija kompletna, maltene u najjačem sastavu, sa samo dvije izmjene u odnosu na tim koji je prije četiri dana pobijedio u Rumuniji.

I počeli su “zmajčeki” silovito, “sokoli” su bili povučeni, lopta je zujala oko šesnaesterca, fijukala i kroz peterac, ali Šarkić je ostao budan - Crna Gora je izdržala prvih 20-ak minuta, a onda počela da se oslobađa.

Pokušaji Jovovića i Savićevića bili su uvod u "vođstvo" - da je u Stožicama bila u upotrebi VAR i gol tehnologija, ili da glavni i pomoćni sudija nisu "zaspali", Crna Gora bi vodila u Ljubljani.

Savićević je u 28. minutu ubacio iz prekida do prve stative, Mugoša je glavom gađao efektno - lopta se odbila od prečke i pala nekoliko centimetara iza linije, ali sudija nije pokazao na centar.

I njemu je nakon 30-ak sekundi (snimak na velikom semaforu) bilo jasno da je napravio kardinalnu grešku, protesti naših fudbalera i navijača bili su uzaludni.

Kao da se fudbal vratio desetak godina unazad, kada se dogodi ovako nešto tek onda postaje jasnije šta znači VAR ili gol tehnologija...

foto: FSCG

Srećom, nije nervoza crnogorskog tima prerasla u gnijev, što je napredak u odnosu na neke ranije mečeve, a i jedino ispravno - kapiten Stefan Savić smirivao je ekipu, Crna Gora je nastavila kao da se ništa nije dogodilo. Da je u pitanju takmicarski meč, to bi odmah bilo 0:1…

Samo nekoliko trenutaka kasnije Mugoša je pokosio travu sa slovenačkim bekom, jako gađao, ali pravo u Oblaka - dokaz da su “sokoli” nastavili ritam…

Uskoro je, međutim, bilo 1:0. Gol domaćina nije bio posljedica crnogorske nervoze, već klasične individualne greške - Jovović je izgubio loptu na 30-ak metara od slovenačkog gola, pukla je kontra, Šeško, pa Zajc petom - vođstvo Slovenije, bez znakova navoda…

STATIVA PROTIV PRAVDE

U nastavku - serija izmjena, ali i dobar ritam, uz prilično oštru igru i seriju žutih kartona na obje strane.

Slovenija opasna iz kontranapada, Crna Gora agresivna i opasna u finišu. Opet je Bakić, kao i protiv Slovačke, dobro ušao u meč, Oblak mu je odbranio veliku šansu, a onda je tri minuta prije kraja Crna Gora dobila penal nakon prodora Andrije Vukčevića po lijevoj strani.

foto: FSCG

Stefan Savić je dobio priliku da postigne treći gol u dva meča, savlada saigrača Oblaka i donese pravdu. U fudbalu, međutim, dva i dva često ne daju četiri - lopta je uzdrmala stativu…

SLOVENIJA - CRNA GORA 1:0

Ljubljana - Stadion “Stožice”. Gledalaca: 15.000. Sudija: Kristofer Jeger (Austrija). Strijelci: Zajc u 42. minutu. Žuti kartoni: Gnezda Čerin, Verbič (Slovenija), N.Vukčević, Krstović, Šćekić (Crna Gora).

Slovenija: Oblak, Stojanović (72. Karničnik), Blažič, Bijol, Sikošek, Zajc (68. Horvat), Gnezda Čerin (90+3 Brekalo), Kurtić, Verbič (81. Gorenc Stankovič), Šeško (81. Zahović), Šporar.

Crna Gora: Šarkić, Marušić (46. Bakić), Savić, Tomašević, A.Vukčević, Lončar (59. N.Vukčević), Savićević (77. Tući), Eraković (59. Šćekić), Jovović (90+3 Milović), Krstović, Mugoša (62. Radunović).