Zelenski pozvao NATO da garantuje zaštitu nuklearnih elektrana; Vanredna isključenja struje u Kijevu

- IAEA: Uprkos granatiranju nema neposredne zabrinutosti za nuklearnu bezbjednost u nuklearnoj elektrani Zaporožje - Ruski raketni udari uništili skoro polovinu energetskog sistema

28069 pregleda12 komentar(a)
Jedan od prethodnih nestanaka struje u Kijevu, Foto: Reuters
21.11.2022. 21:49h
20:06h

Uprkos granatiranju tokom vikenda koje je izazvalo veliku štetu nema neposredne zabrinutosti za nuklearnu bezbjednost u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini koju drži Rusija, saopštila je Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Ova organizacija UN to je saopštila nakon što su njeni stručnjaci obišli lokaciju, prenosi Rojters.

"Uspjeli su da potvrde da je uprkos ozbiljnosti granatiranja ključna oprema ostala netaknuta i da nije bilo neposredne zabrinutosti za nuklearnu bezbjednost", navodi IAEA u saopštenju.

18:46h

U ruskom granatiranju Hersona stradala je jedna osoba, dok su tri ranjene, objavio je Kijev Independent..

"Selo Antonivka u Hersonskoj oblasti takođe se našlo pod ruskom vatrom", dodaje isti izvor.

15:26h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je članice NATO da garantuju zaštitu ukrajinskih nuklearnih elektrana od ruske sabotaže, prenosi Rojters.

"Sviim našim nacijama je u interesu da nema opasnih incidenata u nuklearnim objektima Ukrajine", rekao je Zelenski u video obraćanju Parlamentarnoj skupštini NATO u Madridu.

Dodao je da je svima potrebna zagarantovana zaštita od ruske sabotaže u nuklearnim objektima.

13:29h

U ukrajinskoj prijestonici Kijevu danas su počela vanredna isključenja struje, saopštila je pres-služba gradske elektroenergetske kompanije.

Ranije su počela i vanredna isključenja struje u oblasti Odese, prenijele su agencije.

Elektroenergetska kompanija Ukrenergo saopštila je ranije da će od danas biti uvedena isključenja struje širom Ukrajine.

Ruski raketni udari uništili su skoro polovinu ukrajinskog energetskog sistema, a gradske vlasti u Kijevu upozorile su da je moguće potpuno gašenje električne mreže u glavnom gradu.

Rusija je posljednjih nekoliko nedjelja pojačala napade na ukrajinske energetske objekte.

12:00h

Vlada Norveške saopštila je da je pristala da pomogne Ukrajini u nabavci gasa za predstojeću zimu, obezbjeđujući sredstva u iznosu od 2 milijarde norveških kruna (195 miliona dolara), prenosi Rojters. 

11:56h

Kremlj je saopštio da će "privesti pravdi" one koji su odgovorni za navodna pogubljenja ruskih vojnika u Ukrajini i da će učiniti sve da skrene pažnju, prenosi Rojters. 

Rusija je prošle nedjelje saopštila da su ukrajinski vojnici pogubili više od 10 ruskih ratnih zarobljenika, optužujući Kijev da je izvršio ratne zločine, a Zapad da to ignoriše.

Nije bilo trenutnog odgovora iz Kijeva, koji je ranije rekao da će istražiti sve navodne zloupotrebe od strane svojih oružanih snaga.

11:52h

Kremlj je danas saopštio da je zabrinut zbog ponovnog granatiranja nuklearne elektrane u Zaporožju tokom vikenda i pozvao druge zemlje da iskoriste svoj uticaj kako bi pomogli u okončanju napada na najveću evropsku nuklearnu elektranu, prenosi Rojters. 

U konferencijskom razgovoru sa novinarima, portparol Kremlja Dmitrij Peskov ponovio je tvrdnju Moskve da Kijev stoji iza napada.

Kijev kaže da je Moskva granatirala elektranu, koja se nalazi na teritoriji pod kontrolom Rusije u južnoj Ukrajini.

11:49h

Rat u Ukrajini - 271. dan.

Novi centar za obuku ukrajinskih trupa u španskom gradu Toledu počeće sa radom krajem novembra, rekao je španski premijer Pedro Sančez, prenosi Rojters. 

Španska policija će takođe biti raspoređena u Ukrajini tokom narednih nedjelja kako bi pomogla u istrazi navodnih ruskih ratnih zločina, dodao je Sančez.