Testiranje na HIV od osam do 20 sati

IJZ i sedam domova zdravlja obilježavaju Evropsku nedjelju testiranja na HIV i hepatitise do 27. novembra

1375 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Institut za javno zdravlje u saradnji sa savjetovalištima domova zdravlja Bar, Berane, Bijelo Polje, Nikšić, Kotor, Pljevlja i Herceg Novi sprovodiće ove sedmice savjetovanje i testiranje na HIV i hepatitise.

Iz IJZ su podsjetili da se od 21. do 28. novembra u Evropi obilježava nedjelja testiranja na HIV i hepatitise, sa ciljem podizanja svijesti o značaju testiranja i ranog otkrivanja bolesti.

”Tema ovogodišnje akcije je ‘Testiraj. Liječi. Zaštiti’, a cilj je, osim povećanja svijesti o korisnosti testiranja, i isticanje značaja integrisanog pristupa testiranju (integrisano testiranje na HIV, hepatitis B, hepatitis C i druge polno prenosive infekcije)”, saopšteno je.

Iz IJZ su kazali da će se akcija testiranja sprovoditi u toj ustanovi do 27. novembra u prostorijama Savjetovališta za dobrovoljno i povjerljivo testiranje na HIV od osam do 20 časova.

”Testiranje ključnih populacija će se obavljati u saradnji sa nevladinim organizacijama koje pružaju usluge iz oblasti prevencije HIV infekcije. Testiranje na HIV, hepatitis B i hepatitis C je besplatno, nije potreban uput ni zdravstvena knjižica, koriste se brzi testovi i rezultati su gotovi za najviše 30 minuta”, istakli su iz ove ustanove.

Evropska nedjelja testiranja na HIV potiče od inicijative “HIV in Europe” i sprovodi se od 2013. godine, a od 2015. godine je proširena i na hepatitise. Inicijativa obezbjeđuje platformu za razmjenu aktivnosti na polju unapređenja rane dijagnostike i terapije HIV-a i hepatitisa u evropskom regionu. Evropska nedjelja testiranja je podržana od velikog broja međunarodnih organizacija (UNAIDS, European AIDS Clinical Society, AIDS Action Europe, European Liver Patients Association, World Hepatitis Aliance i druge), a tokom svake godine u akciji učestvuje nekoliko stotina organizacija iz većine zemalja evropskog regiona.