Kaluđerović: CGO podnio zahtjev za prisustvo intervjuima prilikom izbora direktora javnih ustanova obrazovanja

Ističu da ni uvođenje tročlane komisije nije učinilo taj proces kredibilnim u dijelu kompetitivnosti i objektivnosti

6203 pregleda11 komentar(a)
Kaluđerović, Foto: Centar za građansko obrazovanje

Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnio je ministru prosvjete, Miomiru Vojinoviću, zahtjev za prisustvo predstavnika CGO-a zakazanim intervjuima prilikom izbora direktora javnih ustanova pred tročlanom komisijom Ministarstva prosvjete u svojstvu javnosti.

Kako bi, kako navode, taj proces pratili direktno.

"Zahtjev je podnešen u cilju unapređenja transparentnosti procesa zapošljavanja u prosvjeti, a imajući u vidu da odluke o imenovanju izabranih direktora javnih ustanova obrazovanja ili v.d. direktora nijesu javno objavljene na sajtu Ministarstva prosvjete", navodi se u saopštenju Centra za građansko obrazovanje, a koje potpisuje viša pravna savjetnica Snežana Kaluđerović.

Dodaje da je javnost upoznata da CGO godinama unazad ukazuje na neophodnost zakonske izmjene načina izbora direktora javnih ustanova obrazovanja i vaspitanja.

Ističe da ni uvođenje tročlane komisije nije učinilo taj proces kredibilnim u dijelu kompetitivnosti i objektivnosti.

Naime, značajna manjkavost tog procesa u Crnoj Gori je, kako kaže, i što Vojinović ima diskreciono pravo izbora direktora, a direktor dalje odlučuje o najbitnim pitanjima upravljanja ustanovom.

Poručuju da pri izboru najboljeg kandidata za direktora javne ustanove, ministar bi trebalo, makar formalno, da se rukovodi podacima iz izvještaja tročlane komisije koji je nastao i na osnovu intervjua sa kandidatima.

"Javnost ostaje uskraćena za sadržaj tih izvještaja, a ona obrazloženja do kojih smo došli ukazuju da nema razvijene metodologije vođenja intervjua što dodatno baca sumnju u objektivnost ovog procesa", navodi se u saopštenju.

Kazala je da bi prisustvo javnosti na intervjuima tokom kojih se kandidati predstavljaju doprinijelo prevenciji neprimjerenog uticaja, pravilnom utvrđivanju činjeničnog stanja i pravilnoj primjeni prava u uslovima usmenosti i neposrednosti, a što se nesumnjivo postiže afirmacijom načela javnosti.

CGO, kako navodi, crpi legitimnost prisustva javnosti intervjuima kandidata za izbor direktora iz analogne mogućnosti prisustva javnosti intervjuima za izbor sudija i tužilaca.

"Vjerujemo da nema niti jednog razloga koji bi mogao opravdati isključenje javnosti, jer se radi o javnom interesu odabira najkvalitetnijih kandidata za rukovodni kadar u javnim ustanovama obrazovanja i vaspitanja", poručuju Kaluđerović.

Iz CGO podsjećaju i da Analiza sektora obrazovanja 2015-2020. godinu, koju su radili UNICEF i Ministarstvo prosvjete, ukazuje na brojne probleme koji indirektno nastaju kao posljedica lošeg upravljanja i insistiranja na partikularnim interesima.

"Kako ne postoji zakonska prepreka, CGO očekuje de nadležni ministar učini rad komisija javnim i omogući prisustvo zainteresovane javnosti prilikom intervjuisanja kandidata", zaključuje se u saopštenju.