Leković: Zašto nije bilo javnog konkursa za idejno rješenje kao uslov za gradnju na 12 etaža

"Zašto je neko po cijenu nelegalne gradnje i nezakonitog idejnog rješenja odlučio da nema javnog konkursa i ko je Glavnog gradskog arhitektu 'prisilio' da 2020. godine izda ovakvu nepotpunu i nezakonitu saglasnost", upitao je odbornik Demokrata

2418 pregleda0 komentar(a)
Leković, Foto: Demokratska Crna Gora

Momčilo Leković, odbornik Demokrata u Skupštini opštine Bar, pozvao je predsjednika Opštine Dušana Raičevića da, u vezi sa gradnjom hotela sa pet zvjezdica u Baru, pojasni zašto nije bilo javnog konkursa za idejno rješenje kao uslov za gradnju na 12 etaža.

"Jučerašnji nepotpuni navodi predsjednika Opštine Bar u vezi sa gradnjom hotela sa 5 zvjezdica u kojima kaže da je 'idejno rješenje investitora osnov za saglasnost Glavnog gradskog arhitekte' zahtjevaju sa njegove strane dodatna pojašnjena i obrazloženja. Prije svega, odgovor na pitanje zašto je Glavni gradski arhitekta prije dvije godine izdao saglasnost za idejno rješenje koje nije bilo u skladu sa planskom dokumentacijom i izdatim UT uslovima? Odnosno, zašto Opština Bar nije odlučila da raspiše javni konkurs za idejno rješenje, što je i preporuka na osnovu smjernica iz UT uslova za predmetnu lokaciju i uslov za gradnju objekta na 12 etaža", saopštio je Leković.

Povezani članci

29. Novembar 2022.

Raičević: Idejno rješenje osnov za saglasnost

Kazao je da pozivanje na Glavnog gradskog arhitektu i saglasnost koju je on izdao 2020. jeste važan argument, ali da se isto tako radi o lako dostupnom dokumentu, u kojem se vidi da se data saglasnost "isključivo odnosi na 'arhitektonsko oblikovanje i materijalizaciju objekta', što u ostalom potvrđuje i sam Raičević".

foto: Demokrate Bar

"Dakle, bez pominjanja spratnosti i davanja saglasnosti za istu. Očigledno da je i Glavni gradski arhitekta dobro znao da će se to što potpisuje u budućnosti problematizovati, pa je izbjegao da u svom Rješenju pomene odnosno da saglasnost na gabarite objekta odnosno usklađenost sa osnovnim urbanističkim parametrima (indeks izgrađenosti, indeks zauzetosti, spratnost odnosno visinu objekta...) definisanih predmetnim planskim dokumentom", dodaje Leković.

foto: Demokrate Bar

Sa druge strane, navodi, tačno je da je Opština Bar imala slobodu da se u odnosu na preporuku iz UT uslova "ogluši" i ne raspiše javni konkurs.

"Iz nekog razloga ona je baš tako i učinila. Međutim, ukoliko nema javnog konkursa kojeg raspisuje i sprovodi nadležno ministarstvo odnosno jedinica lokalne samouprave, onda nema ni 12 etaža i to jasno piše u UT uslovima. Uslov za gradnju veću od dozvoljene je isključivo javni konkurs. Bez javnog konkursa, ponavljam, sve preko 10 etaža, koliko je maksimalno predviđeno UT uslovima ima se smatrati nelegalnom gradnjom.

foto: Demokrate Bar

"Postavlja se pitanje, zašto je neko po cijenu nelegalne gradnje i nezakonitog idejnog rješenja odlučio da nema javnog konkursa i ko je Glavnog gradskog arhitektu 'prisilio' da 2020. godine izda ovakvu nepotpunu i nezakonitu saglasnost", ističe Leković.

Kazao je da bi na to krucijalno pitanje odgovor trebalo da pruži niko drugi do Raičević, s obzirom da je predmetna saglasnost data u njegovom mandatu.

"Dok čekamo odgovor na to pitanje, podsjetićemo da su se ovakve nezakonite saglasnosti kojima se pokušavala legalizovati gradnja veća od dozvoljenje, davale i prije deceniju i po, u vrijeme Žarka Pavićevića, po gotovo istoj matrici, upravo na istom DUP-u Topolica III i to gle čuda, isto za dva sprata.

"Na kraju, smatram da se ni u jednom momentu ne treba dovoditi u pitanje opravdanost izgradnje ovog odnosno bilog kojeg drugog hotela, sa 5 ili manje zvjezdica. Međutim, planski dokumenti se donose da bi se poštovali, zakoni se donose da bi poštovali, a zakon mora biti jednak za sve, od običnog građanina do 'velikog' investitora", zaključio je Leković.