Majdan pošumljen sa stotinu sadnica

„Svrha pošumljavanja je bila da se kod mladih sa ovog područja podigne svijest o značaju zaštite životne sredine i očuvanja biodiverziteta. Učesnici su bili zadovoljni učešćem u akciji i izrazili su želju da se nastavi sa sličnim aktivnostima“, kazala je koordinatorka projekta Snežana Danilović

3686 pregleda0 komentar(a)
Foto: NVO Media tim

Napušteni majdan u selu Lukovo, dvanaest kilometara od Nikšića, koji je pretvoren u deponiju i zbog urušavanja puta predstavlja opasnost za učesnike u saobraćaju, pošumljen je sa stotinu sadnica borova, bagrema, smrče, jasena i drugih autohtonih biljaka.

Pošumljavanje je realizovano u sklopu projekta "Za zeleni majdan-vratimo dug prirodi" kojeg sprovodi NVO „Media team“ u partnerstvu sa „Agro eko Lukovo“, i uz podršku Ministarstva za kapitalne investicije. U akciji pošumljavanja učestvovali su učenici i nastavnici Osnovne škole „Dušan Đukanović“ sa Lukova, volonteri nevladinih organizacija koje realiziju pomenuti projekat i članovi NVO „Romsko srce“.

„Svrha pošumljavanja je bila da se kod mladih sa ovog područja podigne svijest o značaju zaštite životne sredine i očuvanja biodiverziteta. Učesnici su bili zadovoljni učešćem u akciji i izrazili su želju da se nastavi sa sličnim aktivnostima“, kazala je koordinatorka projekta Snežana Danilović.

Sa akcijom pošumljavanja, prema riječima Danilović, ne završava se njihova briga oko majdana.

FOTO: NVO Media tim
FOTO: NVO Media tim
FOTO: NVO Media tim
FOTO: NVO Media tim
FOTO: NVO Media tim
FOTO: NVO Media tim
FOTO: NVO Media tim
FOTO: NVO Media tim
FOTO: NVO Media tim

„U nastavku projekta planiramo da postavkom takozvanog "zelenog živog zida" od biljnih vrsta koje su skromne u pogledu zahtjeva prema staništu i informacionim tablama utičemo na svijest lokalnog stanovništva da ne odlaže otpad na ovom lokalitetu“, kazala je Danilović.

Pored majdana prolazi put koji od Nikšića vodi do poznatog turističkog centra Vučje i koji je u lošem stanju, a pojavom klizišta došlo je i do urušavanja dijela puta. Zbog toga, tokom trajanja projekta ide i kampanja „Neka bude čisto – da vozim sigurno“.

„Kampanja ima za cilj podizanje svijesti mladih, lokalnog stanovništva i učesnika u saobraćaju o značaju zaštite životne sredine i veće bezbjednosti u saobraćaju, kao i apel nadležnima za sanaciju puta Nikšić – Vučje koji je u jako lošem stanju“, kazala je koordinatorka NVO „Media team“.

Pomenute nevladine organizacije već su realizovale projekte vezane za majdan, a sve u cilju da zapušteni lokalitet koji je pretvoren u deponiju postane zelena oaza. U tu svrhu organizovali su i nekoliko akcija pošumljavanja.