Božović čeka odgovor nadležnih, Vlada dala zeleno svjetlo muzeju

Ni direktorica Centra savremene umjetnosti ni Ministarstvo kulture ne žele detaljnije da komentarišu nesporni sukob između te dvije institucije

5063 pregleda0 komentar(a)
Božović, Foto: Jelena Kontić

Poslovna direktorka Centra savremene umjetnosti (CSU) Crne Gore Jelena Božović potvrdila je “Vijestima” da postoje određeni problemi na relaciji CSU - Ministarstvo kulture i medija, te da je o tome obavijestila Savjet institucije na čijem čelu se nalazi, kao i kabinet premijera Dritana Abazovića.

Mediji su ranije prenijeli da je Božović prošle sedmice obavijestila premijera Abazovića i Savjet CSU o navodnim prijetnjama koje je dobila od ministarke kulture i medija Maše Vlaović i vršiteljke dužnosti generalne direktorice Direktorata za kulturno umjetničko stvaralaštvo Milene Mijović Durutović.

Na pitanja “Vijesti” o tim navodima, Božović je odgovorila: “Rješenje problema o kojem sam izvijestila Savjet CSUCG i kabinet predsjednika Vlade Crne Gore, prepuštam organima nadležnim za ova pitanja u našem sistemu”, ne objašnjavajući pritom o čemu je konkretno riječ.

Mediji su prenijeli da Vlaović i Mijović Durutović navodno prijete Božović iznošenjem dosijea o njoj, kao i trajnim onemogućavanjem zaposlenja.

Vlaovićfoto: Ministarstvo kulture i medija

Odgovarajući na pitanja “Vijesti” da li je bilo konflikta između ministarke kulture i poslovne direktorke CSUCG i - ako ga je bilo - o čemu je riječ, iz ministarstva je svim medijima saopšteno da “Ministarstvo kulture i medija, na čelu sa ministarkom Vlaović i njenim saradnicima, sve svoje politike, bilo institucionalne ili vaninstitucionalne, kao i odnose sa zaposlenima, saradnicima ili povezanim licima, temelji na principima profesionalnosti i uvažavanja”.

Ovaj odgovor propraćen je opširnim saopštenjem u vezi sa usvajanjem Informacije o potrebi transformacije Javne ustanove Centar savremene umjetnosti u muzej savremene umjetnosti na sjednici Vlade održanoj 29. septembra. Dodaje se i da je Vlada zadužila resorno ministarstvo da pripremi elaborat o osnivanju muzeja savremene umjetnosti za koji je, kažu iz ministarstva, nacrt već spreman.

”Za potrebe izrade elaborata o opravdanosti transformacije Javne ustanove Centar savremene umjetnosti Crne Gore u Javnu ustanovu Muzej savremene umjetnosti, Ministarstvo kulture i medija je angažovalo eksperta, saradnika prof. dr Dragana Bulatovića, profesora muzeologije, koji je uradio Analizu ispunjenosti uslova i procjenu opravdanosti transformacije Javne ustanove Centar savremene umjetnosti Crne Gore u Javnu ustanovu Muzej savremene umjetnosti. Ovaj dokument pored analize i procjene, obuhvata i primjere sličnih muzeja u regionu i svijetu, sa opsežnim muzeološkim smjernicama u pogledu uspostavljanja međunarodnih standarda u oblasti savremene muzeološke nauke”, stoji u saopštenju.