Nema uslova za električne gradske autobuse

Glavni grad potpisao 3,75 miliona eura ugovor za isporuku još 29 prevoznih sredstava turskog “BMC-a”

8633 pregleda5 komentar(a)
Autobus gradskog saobraćaja na ulicama Podgorice, Foto: BORIS PEJOVIC

Putnici u Podgorici još neće imati prilike da se voze električnim gradskim autobusima, jer za to nema uslova, saopšteno je iz Glavnog grada.

”Nabavka električnih vozila zahtijeva prethodno postojanje infrastrukture, koju Crna Gora nema”, kazali su “Vijestima” iz gradske službe za odnose s javnošću - PG biroa.

Zbog toga će Glavni grad potrošiti malo više od 3,75 miliona eura za još 29 gradskih autobusa na dizel motore, koji su kupljeni od turske kompanije “BMC”. Glavni grad je od iste kompanije ranije ove godine kupio 16 autobusa.

Podgorica je ranije ove godine postala članica evropske Misije 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030. godine.

Gradske vlasti su kazale da su modeli “BMC Neocity” “dizel šest ekološki prihvatljivi” autobusi.

”Grad Zagreb je nedavno takođe realizovao kupovinu autobusa na dizel pogon”, pojasnili su iz podgoričke administracije.

Na ulicama Podgorice se tokom proljeća našlo 16 autobusa turske kompanije koji su isporučeni preko tivatske kompanije “Ben kov”, na koje je potrošeno oko dva miliona eura.

Glavni grad je u avgustu raspisao četiri miliona eura vrijedan tender za nabavku još 29 autobusa. Dokumentacijom je traženo da dužina vozila mora biti minimum 8,5 metara, da može da ima najmanje 60 putnika, od čega 23 za sjedjenje. Takođe se tražilo da ima najmanje dvoje vrata na desnoj bočnoj strani, od kojih jedna prilagođena za ulazak osoba sa invaliditetom. U dokumentaciji se navodi da kamere moraju biti postavljene tako da omogućavaju preglednost unutrašnjosti autobusa, a gradski autobusi moraju imati i Wi-Fi uređaj.

Među kriterijumima za ovaj posao propisani su bili najniža cijena i rok za izvršenje ugovora.

Tivatska kompanija “Ben kov” jedina je dostavila ponudu, koja je ocijenjena kao ispravna, pa je u oktobru gradonačelnik Ivan Vuković potpisao ugovor za njihovu isporuku.

Rok izvršenja ugovora je 30 dana, a iz PG biroa su kazali da je njihova isporuka u toku.

Iz gradske službe su nedavno saopštili da modernizacija podrazumijeva ne samo nabavku novih voznih sredstava, nego i reorganizaciju postojećih i uvođenje novih linija, povećanje učestalosti polazaka, “što bi za posljedicu imalo i povećanje korišćenja sistema javnog prevoza i, u krajnjem, smanjenje saobraćajnih gužvi i zagađenja životne sredine”.

Iz gradske službe nisu željeli “Vijestima” da kažu koje su to nove linije ili one koje će biti reorganizovane.

Po uzoru na prakse iz evropskih gradova, Glavni grad je odlučio nedavno da jedna traka na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog bude odvojena za javni, taksi prevoz i vozila sa pravom prvenstva prolaska.

”Ono što se moglo vidjeti komentarišemo kao ozbiljno kršenje saobraćajnih propisa - propisane brzine i saobraćajne signalizacije. Traka je, u skladu s pravilima saobraćajne struke i najboljom praksom u velikim evropskim gradovima, odvojena i vizuelno i fizički. Zahvaljujući tome, traka koja se, usljed nepropisnog zaustavljanja ranije gotovo nije koristila, sada služi za potrebe javnog i taxi prevoza, Hitne pomoći, policije i Službe zaštite i spasavanja”, navodi se u komentaru gradskih vlasti na incidente u vezi s trakom.

Ova mjera propisana je Planom održive urbane mobilnosti.

Nema odgovora na pitanja o pomoći privatnicima

Iz Glavnog grada od 20. oktobra ne odgovaraju na pitanja da li se može desiti da svojim prevozom potisnu ili ukinu privatni prevoz.

Navodeći da je gradonačelnik Vuković u jednoj od ranijih izjava saopštio da je Glavni grad pomogao privatne prevoznike i da su im tu sada suženi kapaciteti jer to Agencija za zaštitu konkurencije računa kao državnu pomoć, “Vijestima” nije odgovoreno ni na pitanje koliko su novca do sada dobili privatni prevoznici i koliko im još gradske vlasti mogu dati, a da ne prekrše pravila državne pomoći.

Jedno od pitanja bilo je koje je sve linije Glavni grad ukinuo privatnim prevoznicima i ubacio svoje i zašto je to urađeno.