Šukurica: Ako se potrude u Ministarstvu, radnici sjutra mogu dobiti plate

"Istima obećavam, čim zaposleni u Zavodu prime platu, sam ću podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Upravnog odbora. Eto još jedan razlog više da MKI riješi ovu stvar"

7913 pregleda0 komentar(a)
Šukurica, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Odbora direktora Zavoda za geološka istraživanja, Amer Šukurica poručio je danas Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI) da postoji zakonsko rješenje kako bi zaposleni u toj ustanovi već sjutra mogli da prime plate koje čekaju četiri mjeseca.

On je najavio i da će, kada se to riješi, podnijeti ostavku na mjesto predsjednika borda, jer, kako je naveo, u saznanju da neki iz MKI traže način kako da ga smijene, "vjerovatno što nije poslušnik i nije kupio diplomu, pa se ne uklapa u trenutnu situaciju".

"Istima obećavam, čim zaposleni u Zavodu prime platu, sam ću podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Upravnog odbora. Eto još jedan razlog više da MKI riješi ovu stvar i zaposleni u Zavodu nakon četiri mjeseca prime platu", naveo je Šukurica u reagovanju dostavljenom "Vijestima".

Iz MKI su juče saopštili da redovno izmiruju sve obaveze prema Geo zavodu i pokušavaju naći način da pomogne ovoj ustanovi kojoj je blokiran račun zbog pravosnažne presude, a zaposleni ne primaju plate.

Kako su “Vijesti” ranije objavile, zbog presude Osnovnog suda Herceg Novi, a koju je potvrdio i podgorički Viši sud, Zavod je dužan da isplati na ime naknade štete 400.000 eura uprkos činjenici što, kako je naveo Šukurica, ta ustanova nije mogla biti stranka u postupku, jer su jedino Vlada kao koncesionar i izvođač radova - Hidromol Merkur iz Budve mogli biti tuženi i obavezani na naknadu štete.

Iz MKI su poručili da sa Geo zavodom imaju zaključen Ugovor o finansiranju poslova iz Programa geoloških istraživanja u Crnoj Gori i da su im obaveze isplatilii po dostavljenim mjesečnim računima, a preostala će biti isplaćena do kraja godine, kada Zavod ispostavi račune.

Šukurica je kazao da, imajući u vidu da Zavod obavlja poslove isključivo od javnog interesa, onda se postavlja logično pitanje zašto MKI insistira i traži od Zavoda da u svakom dostavljenom računu bude obračunat i PDV, kad Zavod nije prepoznat u Zakonu o PDV, odnosno oslobođen je od PDV-a.

"Pri tome zanemaruju činjenicu da sve što nije propisano u jednom zakonu za konkretnu spornu stvar, primijeniće se zakon i član koji je primjenjiv u konkretnom slučaju. Ako pažljivo analiziramo odredbu člana 26 Zakona o PDV-u u koje se između ostalog konstatuje: 'plaćanja PDV-a su oslobođene usluge od javnog interesa' onda se postavlja logično pitanje po kom osnovu MKI traži od Zavoda da u računu obračuna i PDV, jer i sami ne spore činjenicu da Zavod obavlja poslove – pruža usluge, isključivo od javnog interesa", naveo je.

Kako je dodao, i pod pretpostavkom da je neko u obavezi plaćanja PDV-a u konkretnom slučaju, to može biti samo MKI, jer su oni prenijeli uredbom (koja ne može biti jača od zakona), obavljanja nekih poslova Zavodu, koje je MKI dužno da obavlja.

"Ističem i činjenicu da Zavod izda oko 600 rješenja godišnje, a da se takse na ista rješenja uplaćuju MKI, jer je tako naloženo iz MKI. Imajući to u vidu, PDV koji je Zavod uplatio suprotno citiranom Zakonu, a koji PDV ste vi u obavezi da uplatite, vratite uplaćena sredstva Zavodu i isti izlati iz krize i zaposleni već sjutra mogu da prime plate", poručio je.

Šukurica ističe da se u zgradi, u vlasništvu Zavoda, nalazi Uprava za ugljovodnike, koja je do 2020. godine plaćala Zavodu na ime zakupa prostorija 2.000 eura na mjesečnom nivou, što je godišnje 24.000 eura, a za deset godina 240.000 eura, što su prestali da plaćaju jer im MKI nije izdvojilo novac za te namjene.

"Evo, gospodo iz MKI, rješenje - platite za Upravu za ugljovodonike na ime zakupnine 240.000 eura Zavodu, koliko je dovoljno da Zavod profunkcioniše i riješimo ovu spornu situaciju, ili im obezbijedite prostorije u MKI radi obavljanja djelatnosti", rekao je.

Šukurica navodi da Zavod u parničnom postupku pred Osnovnim sudom u Herceg Novom nije bio drugotuženi, kako je navelo Ministarstvo, već tuženi (a to je velika razlika), pa je zbog toga sud bio dužan, a to mu i zakon nalaže, da vrati tužiocu tužbu na dopunu i naloži tužiocu da pravilno označi tužene (Crnu Goru koja daje koncesije i Merkur kao koncesionara jer oni su shodno odredbi člana 197 jedinstveni supraničari), a nikako Zavod koji je u konkretnom slučaju podizvođač i koji može odgovarati samo koncesionaru jer su oni u poslovnom odnosu a nikako trećim licima. "A ako to ne učini tužilac u ostavljenom roku sud je u obavezi da odbaci tužbu što se nažalost nije desilo, a parnični postupak je trajao od 2004. godine", kazao je Šukurica.

Komentarišući navode iz MKI da su tražili mišljenje Agencija za zaštitu konkurencije, rekao je da se mišljenje Agencije traži samo u slučaju kada neko ostvaruje dobit.

"Kako je moguće da Vlada odobri pomoć Montekargu ili Održavanju željezničkih voznig sredstava, od više miliona, a renomirani Zavod ne može da dobije 300 hiljada eura pomoći?", pitao je.