I CG članica Alijanse: Zaustaviti trgovinu predmetima koji se koriste za mučenje i smrtnu kaznu

Međunarodno pravo zabranjuje torturu u svim okolnostima. Uprkos tome, širom svijeta se trguje predmetima koji se koriste u ove svrhe. Tu spadaju palice sa metalnim šiljcima, električni šok opasači, hvataljke za ljude koji emituju električnu struju i hemikalije i injekcioni sistemi koji se koriste za pogubljenja", navodi se u saopštenju

59 pregleda1 komentar(a)
Srđan Darmanović, Foto: Delegacija EU
25.09.2017. 11:08h

Međunarodna Alijansa za okončanje trgovine sredstvima za mučenje osnovana je 18. septembra, tokom nedjelje zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku, saopšteno je danas iz Delegacije Evropske unije (EU) u crnoj Gori.

U saopštenju se dodaje da je Crna Gora je pristupila Alijansi, a osnivanju je prisustvovao ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

"Inicijativi koju si inicirale Evropska unija, Argentina i Mongolija, pristupilo je 58 zemalja koje imaju za cilj da spriječe trgovinu predmetima koji se koriste za izvršenje smrtne kazne i za mučenje. Međunarodno pravo zabranjuje torturu u svim okolnostima. Uprkos tome, širom svijeta se trguje predmetima koji se koriste u ove svrhe. Tu spadaju palice sa metalnim šiljcima, električni šok opasači, hvataljke za ljude koji emituju električnu struju i hemikalije i injekcioni sistemi koji se koriste za pogubljenja", navodi se u saopštenju.

Iz Delegacije EU su kazali i da istraživanja Amnesti internešenala (Amnesty International) pokazuje da skoro 19.000 ljudi čeka izvršenje smrtne kazne, iako je dokazano da ona nema efekta u sprječavanju izvršenja krivičnh djela, a greške sudova su nepovratne.

"Ovi proizvodi nemaju drugu svrhu osim da nanose strašan bol i da ubijaju ljude. Sada preduzimamo konkretne korake da zaustavimo ovu trgovinu dostojnu prezira. Raduje me što je toliko puno zemalja širom svijeta potpisalo zajedničku Deklaraciju i pristupilo Alijansi. Ujedinjeni pokazujemo da nećemo više tolerisati ovu trgovinu", rekla je komesarka za trgovinu EU Sesilija Malmstrem.

Delegacija EU navodi da se potpisivanjem deklaracije 58 zemalja širom svijeta – iz Afrike, Amerika, Evrope i Azije – saglasilo da preduzme mjere kontrole i organičenja trgovine.

"Zemljama će se staviti na raspolaganje tehnička podrška kako bi donijele i sprovele zakone kojima bi se zabranila ova trgovina. Dijelom zahvaljujući strožijim pravilima u EU, hemikalije za smrtonosne injekcije i sredstva za mučenje postala su skuplja i do njih je teže doći. Međutim, proizvođači i trgovci ovim predmetima pokušavaju da zaobiđu zakone. Imajući to u vidu, što više zemalja zabrani izvoz ovih predmeta, to će efektniji biti napori da se okonča njihova trgovina", zaključuje se u saopštenju.