Formiran Komandno-operativni centar u Službi zaštite Glavnog grada

Iz SZS Glavnog grada kazali da će se "povećati spremnost i olakšati proces donošenja odluka u svim vanrednim i akcidentnim situacijama"

1976 pregleda0 komentar(a)
Foto: PG Biro

Služba zaštite i spašavanja Glavnog grada saopštila je da su, kroz EU projekat "COMMAND d", formirali Komandno-operativni centar.

U realizovanom projektu su, kako je saopšteno, pored Podgorice učestvovali i partneri te službe iz Zagreba, Tirane, Tuzle i Skoplja.

Iz Službe su pojasnili da je "COMMAND d" komandno-operativni mehanizam multisektorske analize ključnih podataka o katastrofama. Riječ je o projektu pružanja podrške komandno-operativnom centu u pripravnosti za katastrofe na lokalnom nivou, čiji je opšti cilj razvoj sistema, odnosno IT platforme, koja će imati mogućnost prikupljanja, analize i razmjene svih podataka bitnih za uspješnu pripravnost za katastrofe i vanredne situacije.

Usmjeren je da olakša i ubrza prijem podataka, GIS analiza/simulacija razvoja događaja i prenos podataka u hitnim slučajevima. Projektom su utvrđeni standardni operativni postupci u kriznim situacijama, čime se povećava spremnost i omogućava povezivanje svih učesnika u projektu putem zajedničke IT platforme.

"Kao rezultat projekta COMMAND D izvršena je nabavka vrijedne IT opreme, a formiran je i komandno-operativni centar u Službi zaštite i spašavanja Glavnog grada čime će se povećati spremnost i olakšati proces donošenja odluka u svim vanrednim i akcidentnim situacijama", zaključuje se u saopštenju.