Djetinjstvo na slikarskim platnima

Postavka mlade crnogorske otvorena je u galeriji Studentskog kulturnog centra Novi Beograd i dostupna posjetiocima do 26. decembra

6163 pregleda1 komentar(a)
Kostić, Foto: Privatna arhiva

Svjedočanstvo svog djetinjstva i odrastanja, glas djevojčice, djevojke i žene u patrijarhalnom društvu, mlada crnogorska umjetnica Hajdane Kostić predstavlja kroz umjetnička djela, crteže na platnu u kombinovanoj tehnici koje objedinjuje nazivom “Moje djetinjstvo”.

Izložba njenih djela otvorena je prošle sedmice u galeriji Studentskog kulturnog centra Novi Beograd i dostupna posjetiocima do 26. decembra.

Poput dnevničkih zapisa, slika iz albuma sjećanja, Kostićeva na platnima evocira život i okolnosti onog dijela života koji se često karakteriše kao najbezbrižniji i najljepši, a paleta boja kojom ispunjava platno su one jarke i vedre, takozvane radosne i tople boje koje razbuđuju i podstiču posmatrače njenih djela.

foto: Privatna arhiva

”Lična i subjektivna istorija jedne djevojčice odmotava se pred vama na slikarskim platnima. Preplitanje dvije sfere, i to objektivne i nepromjenjive stvarnosti: karaktera članova porodice, vremena i načina života, gubitaka bližnjih, pop kulture; sa subjektivnim doživljajem jedne djevojčice proizvelo je platna prepuna snažnih boja, životno isprepletanih linija grubih i teških, ali i laganih i umirujućih”, ističe se u pratećem tekstu kataloga i najave izložbe, a koji potpisuje Stefan Bulatović.

On dalje dodaje da sve posjetioce i uživaoce postavke umjetnica vodi kroz svoja promišljanja, izazove i puteve odrastanja...

foto: Privatna arhiva

”Hajdana nas vodi i njenim putem borbe za svoj glas, za glas djevojčice u patrijarhalnom društvu, putem poraza i pobjeda, shvatanja i sazrijevanja, putem odrastanja do umjetnosti. Putem kreacije do boljeg svijeta”, poručuje Bulatović.

foto: Privatna arhiva

Kostićeva je prepoznata na crnogorskoj likovnoj sceni kao neko ko otvara, ne samo vrata svog ateljea, već i toka svojih motiva, ideja i emocija. Pokretala je različite projekte, za sobom ima niz samostalnih izložbi, a skoro pa svi njeni radovi protkani su ličnim i iskrenim dodirom njenog (umjetničkog) bića. Tako za sobom, između ostalih, ima projekat-izazov “365” koji je podrazumijevao da svakog dana tokom jedne godine stvara po jedan novi rad koji bi objavljavala na svojim profilima na društvenim mrežama - što je i radila i kasnije produžila, a što takođe predstavlja svojevrstan likovni dnevnik s obzirom na to da je sa pratiocima dijelila i segmente iz svakodnevnog života bilo putem motiva, završenih djela ili opisa koji su ih pratili.

foto: Privatna arhiva

Ove godine se prvi put predstavila beogradskoj publici u Uličnoj galeriji, i to izložbom “Ulični spavači” na kojoj je prikazala djela velikog formata na kojima se nalaze njoj bliski ljudi koje je u trenucima sna pretočila u motiv i umjetničko djelo... Ranije je i za “Vijesti” govorila o tome da nerijetko pronađe neke svoje crteže iz djetinjstva koje transformiše i utka u novo djelo na kojem danas radi, pa se na osnovu svega toga naslućuje da će izložba “Moje djetinjstvo” biti tek početak nekog novog ciklusa, projekta ili vizije Hajdane Kostić.

foto: Privatna arhiva

Prepoznatljivog izraza, originalnog i hrabrog, na kojem dominira snažna, smjela, ali i razigrana linija u kombinaciji sa eksplozivnim koritom, njena djela oduševljavaju ljubitelje i poštovaoce umjetnosti, ali i privlače nove, pa se njeni radovi nalaze u privatnim kolekcijama širom svijeta, od Amerike, Japana, Francuske, Austrije, Engleske, Ukrajine, kao i ostatka Evrope i regiona.

Hajdana Kostić rođena je 1993. godine i slikarka je i grafička dizajnerka iz Crne Gore. Diplomirala je grafički dizajn, a specijalizovala fotografiju na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Radi kao grafička dizajnerka izdavačke kuće “Enklava” iz Srbije, a potpisuje i umjetnička rješenja javnog prostora u Podgorici i Baru. Organizovala je humanitarne izložbe, sarađivala sa organizacijama poput Unicefa, Crvenog krsta, Društva psihologa Srbije, pokreta Zero Waste Montenegro i drugih...