Je li se Španija preračunala?

Osmina finala Mundijala - poraz od Japana u posljednjem meču grupne faze “poslao” Špance na Maroko, danas od 16 sati će biti jasno da li se “crvenoj furiji” isplatilo kalkulisanje

10458 pregleda2 komentar(a)
Španci na treningu pred današnju utrakmicu, Foto: Reuters

Španija je pred utakmicu sa Japanom imala izbor - mogla je da juri prvo mjesto u grupi i teži put u nokaut fazi, ili da cilja drugu poziciju, koja je značila i sudar sa Marokom u osmini finala. Nikada neće biti jasno da li je “furija” zaista kalkulisala, ali je “birala” ovu drugu opciju. Sastaje se sa Marokom danas od 16 sati, ima ulogu favorita, djeluje i jasan put kako da dođe do četvrtfinala.

- Svi igrači su motivisani. Nećemo mijenjati pristup, niti ćemo odustati od ideje. Uvjeren sam da možemo da ostvarimo dobar rezultat. Igramo protiv vrhunskog tima, sa sjajnim fudbalerima i trenerom. Maroko je jedna od najboljih reprezentacija na turniru. Ne gledamo rivala sa visine - rekao je selektor Španije Luis Enrike.

Enrike je imao svađu sa novinarima na jučerašnjoj konferenciji. Optužio ih je da pitaju “nadrealne” stvari, te da se bave tabloidnim temama.

- Na ovom prvenstvu smo imali deset loših minuta. Deset od 270. Uvijek gledate loše stvari. Greške se dešavaju - bio je iznerviran Enrike nakon pitanja o igri njegove ekipe u porazu od Japana u posljednjem kolu grupne faze.

Luis Enrikefoto: Reuters

Na konferenciji je bilo riječi i o eventualnom izvođenju penala.

- Za mene penali nisu lutrija. Bitna je koncentracija, ali i golman. Važno je da imate dobrog golmana, a mi ih imamo - smatra Enrike.

A Maroko drugi put u istoriji, prvi nakon 36 godina, igra nokaut fazu Mundijala. Afrička selekcija je najprijatnije iznenađenje, osvojila je prvo mjesto u grupi ispred Hrvatske i Belgije i primila samo jedan gol.

- Biće to teška utakmica protiv jedne od najboljih ekipa na svijetu. Španija je kandidat za titulu. Ali, mi smo kvalitetan tim. Ako uspijemo da ih pobijedimo biće to veliko iznenađenje - kazao je selektor Maroka Valid Regragi.

Ova dva tima odigrala su utakmicu u grupnoj fazi na Mundijalu u Rusiji prije četiri godine. Bilo je 2:2, nije to bilo dovoljno “lavovima sa Atlasa” da dođu do nokaut faze.

- Rekao sam igračima prije početka Mundijala da u Kataru igramo samo finala. Odigrali smo ih tri u grupnoj fazi, a sada igramo četvrto - jasan je marokanski selektor.

Maroko je odlično odigrao grupu. Osvojio je bod protiv Hrvatske, onda savladao Belgiju i Kanadu.

- Svidjelo mi se naše drugo poluvrijeme protiv Kanade. Bili smo koncentrisani. Tako ćemo morati da igramo i protiv Španije. Rekao sam igračima da uživaju, jer će nas svi u Maroku gledati - istakao je Regragi.

Fudbalska reprezentacija Marokafoto: Reuters

Računajući i tri utakmice prije početka Mundijala, Maroko je sa Regragijem - koji je naslijedio Vahida Halilhiodžića nakon kvalifikacija za SP - primio samo jedan gol na šest utakmica. Posljednji meč u osmini finala SP Marokanci su odigrali 1986. protiv Zapadne Njemačke.

- Ta utakmica protiv Njemaca je najveća u našoj istoriji. Nadam se da će se to promijeniti poslije duela sa Špancima - zaključio je Regragi.

MAROKO - ŠPANIJA

Al Rajan - Stadion “Edukejšn siti”. Kapacitet: 44.667. Sudija: Fernando Rapalini (Argentina). Početak u 16 časova.

Maroko (4-2-3-1): Bono - Hakimi, Agerd, Sais, Mazraui - Amrabat, Sabiri - Unai, Ziješ, Bufal - En-Nesiri.

Španija (4-3-3): Simon - Karvahal, Rodri, Laport, Alba - Buskets, Gavi, Pedri - Tores, Olmo, Asensio.