Bez akcije policije na visokorizičnom skupu

Advokatica Mijanović pitala je ima li smisla, nakon Goranovićevog svjedočenja, nastavljati suđenje - jer je nedvosmisleno utvrđeno da policija tada nije postupila u skladu sa ovlašćenjima"...

7410 pregleda3 komentar(a)
Sveštenici juče u nikšićkom sudu, Foto: Svetlana Mandić

Bivši načelnik nikšićkog Centra bezbjednosti (CB) Nikšić Tihomir Goranović, saopštio je juče da je policija 12. maja 2020. godine postupala u skladu sa ovlašćenjima i po nalogu nadležnog tužioca, a da je skup ocijenjen kao visokorizičan.

To je saopštio u nikšićkom Osnovnom sudu na ročištu protiv poglavara Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikija i osmorice sveštenika.

Goranović je rekao da policajci tada nijesu željeli da primijene bilo kakva policijska ovlašćenja, “jer bi to dovelo do težih društvenih posljedica”.

Upravo taj njegov iskaz, tvrdi jedan od branilaca, advokat Dragan Mitrić, bio je dovoljan razlog za prigovor, jer je Goranović, kako je kazao, potvrdio ono što okrivljeni i branioci ističu - da su sveštenici upravo time što su se uključili u molitveni hod 12. maja 2020. doprinijeli da se okupljeni narod mirno raziđe.

Joanikije i nikšićki sveštenici Boban Jokić, Dragan Krušić, Vasilije Brborić, Danilo Zirojević, Željko Rojević, Ostoja Knežević, Nikola Marojević i Mirko Vukotić, terete se da su na Dan Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja 2020. godine, prekršili Krivični zakonik Crne Gore.

U optužnom predlogu stoji da su “postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog objekta - litije ulicama grada”.

Goranović je tokom svjedočenja kazao da je nekoliko dana prije 12. maja razgovarao sa sveštenicima i upoznao ih sa okolnostima i mjerama koje su važile tog dana, kao i da će policija postupiti u skladu za zakonom i važećim mjerama propisanim od strane Nacionalnog koordinacionog tijela.

”Predstavnike crkve smo upoznali sa time da se mjere moraju poštovati, s tim što su ostali nedorečeni u smislu da li će biti litije ili neće. Koliko se sjećam, sveštenici su predložili da se ovaj praznik obilježi na način da se trasa koja je bila tradicionalna na neki način redukuje, na šta smo im ponovili da se zakon mora poštovati”, rekao je Goranović.

Kazao je da nije upoznat sa činjenicom da je neko od sveštenstva ili iz Crkvene opštine pozivao narod na okupljanje, da je državni tužilac naložio da se vrši osmatranje i video-dokumentovanje od strane službenika Uprave policije, i da se, koliko je njemu poznato, tokom održavanja svih prethodnih litija nikada nije desio nijedan incident.

Jedan od advokata odbrane Sava Kostić u prigovoru je istakao da je Goranović bio samo “izvršilac radova”, a da su naređenja stizala iz Podgorice, da je upitno zbog čega su sveštenici procesuirani ako se zna da je toga dana bio prisutan i pokojni mitropolit Amfilohije koji “nije i ne može biti NN lice” i koji je, više puta u javnosti istakao da je bio prisutan 12. maja tokom molitvenog hoda.

Kako je istakao, policija nije preduzimala radnje koje je trebalo da shodno propisima preduzme, a da to što je Unutrašnja kontrola procijenila da je postupanje policije bilo u skladu sa zakonom ne govori mnogo, ako se ima u vidu činjenica da je Goranović, kako je i sam potvrdio, prije nego što je postao načelnik radio u Unutrašnjoj kontroli.

I advokatica Vera Mijanović je imala prigovor na Goranovićev iskaz. Pitala je ima li smisla, nakon njegovog svjedočenja, nastavljati suđenje jer je nedvosmisleno da policija nije postupila u skladu sa ovlašćenjima, pošto su prije 12. maja, na osnovu operativnih saznanja, donijeli procjenu o visoko rizičnom skupu koji su prepustili slučaju za koji niko ne može da odgovara.

Joanikije, tada episkop budimljansko-nikšićki, i sveštenici nakon litije zadržani su 72 sata u zgradi Centra bezbjednosti Nikšić, a širom države organizovani su skupovi u znak podrške sveštenicima.