Ukidaju dopunski rad kod privatnika

Ukoliko se usvoji nacrt Zakona o zdravstvenoj zaštiti, za direktora zdravstvene ustanove neće moći da bude izabrana osoba koja je član organa političke partije

21117 pregleda56 komentar(a)
Zakon je na javnoj raspravi od 23. novembra, Foto: Ana Komatina

Nacrt zakona o zdravstvenoj zaštiti naišao je na kritiku zaposlenih u zdravstvu, jer im se ukida pravo na dopunski rad u privatnim ustanovama.

Prema Nacrtu zakona, koji je na javnoj raspravi, zdravstveni radnici i saradnici, zaposleni sa punim radnim vremenom u ustanovi čiji je osnivač država, odnosno opština, ne mogu da obavljaju dopunski rad.

Izuzetno, dopunski rad se može obavljati uz pisanu saglasnost direktora, u toj ili drugoj zdravstvenoj ustanovi, ali isključivo u onima čiji je osnivač država, odnosno opština i obrazovnoj ustanovi u ukupnom trajanju do jedne polovine punog radnog vremena.

Predsjednica Sindikata doktora medicine (SDM) Milena Popović Samardžić juče je na okruglom stolu o tekstu Nacrta zakona kazala da je pomenuta odredba radikalno rješenje, kao i da bi zbog tog ograničavanja dopunskog rada ispaštali pacijenti.

Ona je istakla da se iza te odredbe krije nemoć države da riješi probleme i eliminiše anomalije u javnim zdravstvenim ustanovama.

Popović Samardžić je kazala da se mogu pooštriti kaznene odredbe, kvatifikovati rad svakog pojedinca Pravilnikom o dopunskom radu, pojačati inspekcijski nadzor.

Ministarstvo zdravlja ranije je najavilo kontrolu dopunskog rada, koja je, prema saznanjima “Vijesti”, uglavnom sprovođena u privatnim zdravstvenim ustanovama, zbog čega nijesu nađene nepravilnosti.

Od 578 ljekara Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) dopunski u privatnim zdravstvenim ustanovama radi njih 225, skoro 40 procenata.

To je dvaput više u odnosu na 2020. godinu, kada je saglasnost za dopunski rad imalo 110 ljekara, iako su plate ljekarima te ustanove u međuvremenu uvećane u prosjeku od 150 do 200 eura, a od ljetos za dodatnih 20 odsto.

Dio javnosti ranije je upozoravalo da se mora izmijeniti Pravilnik o dopunskom radu, kako bi se dozvola za rad u privatnim ustanovama dobijala na osnovu objektivnog učinka ljekara na primarnom poslu, a ne na, kako tvrde, slobodnoj procjeni menadžera ustanove.

I u SDM, kao i privatnim zdravstvenim ustanovama, smatraju da se Nacrtom zakona uvodi loša praksa tretiranja tih ustanova. Privatnici negoduju jer po nacrtu zakona privatna poliklinika ne može da organizuje dnevne bolnice, kao i do sada, što je slučaj u regionu.

Prema planiranim izmjenama, nosilac djelatnosti u privatnoj zdravstvenoj ustanovi ne može biti lice starije od 66 godina. Istovremeno, prema nacrtu zakona, zdravstveni radnik koji je napunio 66 godina života i ima najmanje 15 godina staža osiguranja, a posjeduje specijalizaciju ili užu specijalizaciju može da nastavi sa radom u zdravstvenoj ustanovi, ako se na oglas za zasnivanje radnog odnosa ne prijavi nijedan kandidat ili se prijavi kandidat koji ne ispunjava propisane uslove.

Ako se usvoje izmjene u vezi sa organizacijom primarne zdravstvene zaštite, u domovima zdravlja mogli bi se obavljati kardiološki i neurološki pregledi. I stomatološka zdravstvena zaštita djece predškolskog i školskog uzrasta, u skladu sa najavljenom reformom, vraća se takođe u domove zdravlja.

Iz Farmaceutske komore Crne Gore tvrde da Ministarstvo nije prihvatilo niti jednu sugestiju upućenu tom resoru u prethodnom periodu. Predsjednica Komore Milanka Žugić kazala je da su farmaceuti u sistemu neprepoznati kao medicinski kadar i diskriminisani.