Bečić: Ruka pravde se neće zaustaviti, svi u Crnoj Gori moraju biti jednaki

Izabran je Drugi saziv Opštinskog odbora Demokrata u Rožajama

3518 pregleda5 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora

Predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, poručio je da se ruka pravde neće zaustaviti i da svi u Crnoj Gori moraju biti jednaki.

Demokratska Crna Gora je u Rožajama, uz prisustvo građana, delegata i članova održala Drugu izbornu Konvenciju, na kojoj je izabran Drugi saziv Opštinskog odbora Demokrata Rožaje.

Bečić se, kako je saopšteno, na samom početku zahvalio se pređašnjem sastavu Opštinskog odbora i prvobitnom Inicijativnom odboru kao i svim funkcionerima koji su čuvali i branili ideju Demokratske Crne Gore.

“Hvala vam što čuvate ovu ideju, jer ona je sveta i ona je zdrava. Kad je čuvate doći će trenutak i da je razvijemo svi zajedno, ali nikad ne smijemo dozvoliti da se ona ugasi, jer ova ideja koju mi nosimo i vi zajedno sa nama osam godina je ideja pobjeda a ne podjela, ideja građanske Crne Gore, ideja ekonomski snažnih ljudi, ideja jakih institucija, ideja jednakosti svih u Crnoj Gori i ta ideja mora biti pobjednička, u svakom kraju Crne Gore, negdje prije, negdje kasnije, ali ona će i živjeti i pobjeđivati", kazao je Bečić, a navodi se u saopštenju Demokratske Crne Gore.

Bečić je istakao da se ruka pravde neće zaustaviti.

"Kao sto vidite nas nema u korupciji i kriminalu. Mi smo slobodni ljudi. Nema nas u crnim vrecama i dzakovima, ni u bilo kom obliku zavisnosti i sluganstva. Mi ne uzimamo čak ni ono što nam pripada po zakonu, jer vidjeli ste da smo se odrekli mnogih privilegija i da radimo samo za platu. Radimo onako kako smo obećali. Osvojismo vlast u 80 odsto opština u Crnoj Gori, a oni koji su djelovali da su svemoćni vidite gdje polako, ali sigurno završavaju i završavaće jer ruka pravde je krenula. Ruka pravde se neće zaustaviti, svi u ovoj zemlji moraju biti jednaki jer samo jake institucije, ekonomski osnaženi građani koji mogu da žive od svoga rada, politički slobodni građani koje niko neće pitati kojeg su političkog ili bilo kog drugog opredjeljenja. E to su jedini garanti vječnosti Crne Gore“, poručio je Bečić.

Bečić se osvrnuo i na najnovije političke procese u zemlji i poručio da smo u par mjeseci imali par direktnih ataka i grubih gaženja Ustava Crne Gore i sada imamo složenu situaciju upravo zbog neustavnog djelovanja visokih funkcionera ili najviših funkcionera bivšeg režima.

"I šta mi nudimo? Nudimo ono što je racionalno, što je zdravorazumski, na šta pozivaju svi domaći i međunarodni akteri, da izaberemo jedinu instituciju u zemlji koja može da odlučuje o ustavno-pravnim dilemama i pitanjima - a to je Ustavni sud“, dodao je Bečić.

On je kazao da niko ne spori ni jednog kandidata, ni sa moralnog ni sa stručnog aspekta i da su upravo ti ljudi pokrivali najodgovornije pozicije u Crnoj Gori: sudije osnovnih sudova, sudije Upravnog suda, u instituciji zaštitnika ljudskih prava i mnogih drugih, upravo za vrijeme bivšeg režima.

Istakao je da ih ne mogu ih osporiti, ali im je problem jer nijesu partijski kandidati.

"Nažalost, ne vidim da oni razumiju poruke građana, ni da izvlače pouke iz svojih grešaka i da imaju namjeru da se mijenjaju, da se kadrovski i programski reformišu jer bi to bilo dobro i za njih, a i dobro za Crnu Goru”, zaključio je Bečić.

Poslanik Skupštine Crne Gore iz redova Demokrata i potpredsjednik partije, Albin Ćeman, čestitao je Demokratama Rožaja Drugu izbornu Konvenciju i poželio da izaberu one za koje oni smatraju da su najbolji među njima.

“U stalnom kontaktu sa našim građanima, naša braća pravoslavne vjere često mi kažu ti si brat koji je branio pravoslavne svetinje. Ja im na to odgovaram jesam i opet bih ako treba. Albin pravoslavne svetinje, a naša braća Nikola i Vladimir Hadži Hasanovu džamiju u Pljevljima, koju je neko pretvorio u naplatni punkt EPCG, neko kome ništa nije bilo sveto, ni ljudsko, a ni božije”, kazao je Ćeman.

On je, kako je saopšteno, dodao da tako to rade Demokrate, ne uzimaju, nego daju i to onima zbog kojih su tu, dakle narodu.

“Dajemo majkama, dajemo djeci, dajemo penzionerima, dajemo domaćinima na selu, dajemo radnicima u gradu, dakle svima, i svima jednako. Kako god se ko zvao, nacionalno osjećao ili Bogu molio ili ne molio. Tako ćemo i dalje nastaviti i to smo mi i to je lična karta naše partije”, zaključio je Ćeman.

Profesor Safet Kalač kazao je, kako navose, da mu je čast i privilegija da se obrati kao novoizabrani predsjednik Opštinskog odbora Demokrata Rožaje.

"Pripadati političkom subjektu kome je građanska multietnička i evropska Crna Gora na prvom mjestu i gdje su svi njeni narodi pojedinci slobodni i ravnopravni čini mi iskreno zadovoljstvo. Našu državu bogatom čini ta njena različitost i taj multietnički sklad“, poručio je Kalač.

Istakao je da u uslovima koji nijesu bili baš demokratski, Demokrate su ostvarile zavidan napredak u opštini Rožaje u odnosu na prethodne parlamentarne izbore iz avgusta 2020. godine gdje su imale rast preko 200 odsto, a u odnosu na lokalne iz 2018. godine rast od 100 odsto.

"To nas motiviše da još više radimo na jačanju partijske infrastrukture sa posebnim akcentom na ljude sa iskrenim i časnim namjerama koji u nama prepoznaju istinsku političku opciju koja drži do svojih obećanja. Očekujem da duh i ideje Demokratske Crne Gore još više zažive u našoj sredini“, zaključio je Kalač.

Članica Koordinacionog odbora Demokrata Rožaje, Ilda Škrijelj istakla je da joj je čast, što je član demokratske porodice od samog osnivanja Inicijativnog odbora pa sve do danas.

"Demokrate su jedina građanska opcija u kojoj niko nikoga ne pita za vjeru i naciju, i u kojoj se svako osjeća kao svoj na svome. Zato svi skupa istrajmo u namjeri i čistoj borbi za naš grad“, zaključila je Škrijelj.