Na "Al Bajtu" je bilo svega: Kejn uprskao noć za rekord, Žiru riješio sve francuske probleme

"Trikolori" savladali Englesku, Hari Kejn pogodio samo jedan od dva penala - 2:1

7374 pregleda1 komentar(a)
Foto: Reuters

Engleska je opet "pukla" pod pritiskom, dokazala da nije velika reprezentacija, a Francuska nakon svih problema oko sastava pokazala da ima šampionski karakter i na Mundijalu u Kataru.

Aktuelni prvak svijeta je prekinuo engleski san koji traje od 1966. godine, izvjesno je i da je "udario pečat" i na odlazak selektora Albiona Gareta Sautgejta, nakon velike drame koja je viđena na "Al Bajtu".

Bilo je 2:1 za tim Didijea Dešana, pamtiće se da je napadač Engleske Hari Kejn postao tragičar u noći u kojoj je stigao do prvog mjesta vječne liste strijelaca svoje zemlje (izjednačio se sa Vejnom Runijem - 53).

Kejn je iz penala početkom drugog dijela dao gol za 1:1, ali je kasnije - u 84. minutu - sa 11 metara šutirao visoko preko gola i propustio šansu da opet izjednači.

foto: Reuters

Englezi su tako nakon polufinala na SP u Rusiji, pa finala na Euru, napravili korak unazad - a djelovalo je da u Kataru imaju sve da dođu do toliko čekanog velikog rezultata.

Francuzi su fizički bili dominantni u prvom poluvremenu, poveli su golom Orelijena Čuamenija sjajnim udarcem sa 25 metara, ali je nastavak dugo bio u znaku protivnika.

foto: Sofascore

Zasluženo je Engleska izjednačila iz penala koji je iznudio Bukajo Saka, sve do 75. minuta izgledala kao tim koji je bliži pobjedi, ali se onda probudio i šampion.

Olivije Žiru je imao šansu, odbranio je Džordan Pikford, ali golman Evertona nije mogao ništa kada je iskusni golgeter šutirao glavom u 78. poslije centaršuta Antoana Grizmana.

Bio je to šok za Englesku, trebalo joj je nekoliko minuta da se od njega oporavi i pomogao joj je Teo Ernandes.

Lijevi bek "trikolora" je naivno i bespotrebno skrivio penal nad Mejsonom Mauntom, ali ovog puta je Kejn "pregorio" od želje - ciljao je visoko preko gola...

foto: Reuters

Imala je Engleska još jedan trzaj, u posljednjim sekundama je iz slobodnog udarca probao Markus Rašford - bio je blizu, ali Francuska je preživjela i zakazala polufinale koje niko nije mogao da predvidi.

U srijedu će igrati sa Marokom.