Brazil mijenja istoriju i dovodi Portugalca za selektora?

U istoriji "selesaa", samo su dvojica trenera koja nisu Brazilci vodili nacionalni tim, mada je to bio plod slučajnosti

6002 pregleda1 komentar(a)
Abel Fereira, Foto: Reuters

Abel Fernando Fereira, 43-godišnji portugalski trener, trebalo bi da bude novi selektor Brazila, navode tamošnji mediji.

Ispadanje od Hrvatske u četvrtfinalu svjetskog prvenstva bio je novi udarac Brazilu na velikim takmičenjima, a ujedno je označio odlazak 61-godišnjeg Titea.

Iz Brazilskog fudbalskog saveza su najavili kako će vrlo brzo objaviti ime Titeovog nasljednika, ali još ništa nije službeno potvrđeno.

Brazilski mediji navode da je ubjedljivi favoriti za tu poziciju 43-godišnji Portugalac Abel Fereira koji od 2020. godine radi odličan posao u Palmeirasu, klubu koji je u tom razdoblju dominantan ne samo u brazilskim, već i u južnoameričkim okvirima.

Prije Palmeirasa, Fereira je radio kao trener u B timovima Sportinga i Brage. Potom je bio prvi trener Brage te solunskog PAOK-a, dok se 2020. godine nije preselio u Palmeiras, trenutačno vodeću ekipu brazilske Serie A.

Nakon svjetskog naslova 2002. godine Brazil je na idućim svjetskim prvenstvima četiri puta ispadao u četvrtfinalu i jednom u polufinalu.

U istoriji "selesaa", samo su dvojica trenera koja nisu Brazilci vodili nacionalni tim, mada je to bio plod slučajnosti.

Davne 1944. godine Portugalac Žoreka je bio na klupi na dva prijateljska meča sa Urugvajem, dok je Urugvajac Filipo Nunjes 1965. godine, kao trener Palmeirasa, sjedio na klupi brazilskog tima takođe u prijateljskom meču sa Urugvajem.