Priča o Crnoj Gori kroz vino i rakiju

Porodice Turčinović i Dabović iz Nikšića njeguju crnogorsku autentičnost u proizvodnji pića, za šta su nagrađeni brojnim priznanjima u regionu...

11897 pregleda0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva

On mašinski inženjer, ona farmaceut. Prije više od od deceniju, bračni par Turčinović iz Nikšića, Venera i Dragan, odlučili su da udruže znanje, ljubav prema ljekovitom bilju i narodnoj medicini, da spoje crnogorsku tradiciju i savremenu tehnologiju, i počeli su da se bave proizvodnjom rakija i likera, preradom šumskih plodova i ljekobilja.

Bila je to i njihova priča o ljepotama i istoriji Crnoj Gori koju su odlučili da ispričaju živopisnim naljepnicama. Krenuli su od srčanika, Pive i Prutaša, a onda nastavili “putovanje” - od Ulcinja i strare tvrđave, Rijeke Crnojevića i Carevog mosta u Nikšiću, Lukavice sa Malim i Velikim Žurimom, Ali-pašinih izvora, kanjona Sušice, Bokokotorskog zaliva. Nijesu zaobišli ni Goliju, Podbudoški kraj, Župu, ali ni Durmitor, Herceg Novi, Bar... Ređali su se tako liker od mandarine, lozovača, jabukovača barik, liker od drenjina, šumskih borovnica, šipuraka, anisa i cimeta, maline, limuna, pomorandže, bistra klekovača, glogovača, lincura, drenja, specijalna rakija od mrkve...

A ređale su se i medalje i pehari na sajmovima širom regiona. Nedavno su se sa 9. sajma u Sarajevu, “Spirit fest”, koji je okupio više od 60 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, vratili sa pregršt medalja. Na “Spirit festu”, koji se ubraja među najveće destileri događaje na Balkanu, 150 uzoraka se takmičilo u kategorijama rakije od voća i grožđa, specijalne rakije i likere, a njih je imalo priliku da degustira više od 1.500 posjetilaca.

Turčinovići nižu uspjehefoto: Privatna arhiva

”Zlatne su voćne rakije, loza i jabuka barik, zatim specijalna rakija kleka, koja je bistra rakija koju smo dobili destilacijom naše planinske kleke. Ovo je jedinstvena inovativna tehnologija u regionu Balkana. Zlatna je i tradicionalna rakija od srčanika, ali i liker od šumske nane sa Durmitora koji je takođe osvojio veliku zlatnu plaketu u kategoriji likera i proglašen šampionom na 9. Spirit festu. Tu su i zlatni liker glog iz Dubrovskog, kao i liker od anisa i cimeta od uvoznih sirovina. Srebrna nam je rakija od mrkve, iz Trešnjice, kao i likeri od borovnice sa Sinjajevine, od nane sa Žabljaka, šipuraka iz zatarskog dijela naše lijepe rijeke Tare i mandarine sa ulcinjske rivijere. Ova kombinacija je za nas turističko ogledalo Crne Gore. Ĺjekovita rakija od bobica gloga je ovaj put srebrna, ali ćemo i nju učiniti zlatnom”, obećavaju Turčinovići.

Ističu da su ponosni što njeguju crnogorsku autentičnost u proizvodnji pića, što su to prepoznali i drugi i što su za to nagrađeni visokim priznanjima, ali prije svega zadovoljnim kupcima.

”Željeli smo da iskoristimo naše znanje i da stručnim metodama obradimo samonikle plodove i ljekovito bilje, iz njih izvučemo ono najbolje i od toga napravimo originalno crnogorsko piće. Mislimo da smo u tome uspjeli. Naša proizvodnja i prerada je autentična zato što koristi naše voće i agrume, šumske plodove i ljekovito bilje sa ovog izdašnog, bogom danom crnogorskog jedinstvenog prostora”, kažu Turčinovići.

foto: Privatna arhiva

Kako su učili i usavršavali se, tako su nastajali novi proizvodi, jedinstveni na ovom podneblju, a i šire. Ta jedinstvenost, ljekovitost i kvalitet, potpomognuta znanjem stručnjaka iz oblasti tehnologije, dali su i rezultat. Paleta njihovih proizvoda sastoji se od oko 20 vrsta likera, travarica i rakija, a svaki proizvod u sebi sadrži ljekovito bilje koje se vezuje za narodnu crnogorsku medicinu ili neki značajan istorijski događaj.

”Naši likeri imaju za bazu plemenitu voćnu rakiju, minimum šećera i sadrže prirodne antioksidante, minerale, vitamine, pa pored intenzivne arome i zavodljivog ukusa, imaju i ljekovitost”.

Iz Nudola na bečki dvor

Dabovići iz Nudola, sedamdesetak kilometara od Nikšića, odlučili su da taj kraj vrate na vinsku mapu. I uspjeli su u tome - zahvaljujući Aćimu Daboviću, prema odluci međunarodne komisije za rejonizaciju, Nudo je izdvojen kao poseban vinarski region u Crnoj Gori, najmanji u Evropi, čak hiljadu puta manji od najmanjeg u Francuskoj.

Cilj im je bio da zaboravne podsjete, a one koji ne znaju poduče, da se “žilavka” iz tog kraja nekada pila i na bečkom dvoru, da je Nudo jedini vinski region u Crnoj Gori u kojem se nalazi francuska sorta “alikanat buše”, koja je prije 150 godina donijeta u Crnu Goru, da vino iz tog kraja ne zaostaje za crmničkim, ali i da su rakije izuzetnog kvaliteta.

”Ovo je porodični posao, a ja sam nastavio tradiciju koju su započeli đed, zatim otac i stric. Ovim poslom se bavim od petnaeste godine. U početku je to bio hobi, a onda sam odlučio da se profesionalno bavim proizvodnjom vina i rakije”, kaže tridesetšestogodišnji Aćim.

Dabović sa jednim od brojnih priznanjafoto: Privatna arhiva

I dok mnogi sa osvajanjem tržišta kreću od svoje zemlje, Dabović je sa proizvodima prvo obišao zemlje regiona. Kada je “osvojio” region, onda se predstavio domaćem tržištu i krenuo dalje - obišao je mnoge sajmove širom Evrope, i sa svih internacionalnih takmičenja vratio se sa srebrnim i zlatnim medaljama.

Nije zaobišao ni ovogodišnji “Spirit fest” na kome je učestvovao i prethodnih godina.

”Poslali smo šest rakija i osvojili pet zlatnih i jednu srebrenu medalju. Zlato su osvojile lozova rakija ‘Kum’, nudolska šljiva, jabuka, srčanik i nudolski ‘Dukat’, dok je rakija od kruške dobila srebrnu medalju”, kaže Aćim.

Nagrade su, ističe, uvijek podstrek da budu još bolji, ali i šansa da vide gdje se nalaze u odnosu na konkurenciju u regionu.

”Ovo nisu jedine nagrade za naše rakije ove godine. Tu su nagrade i sa sajma u Novom Sadu gdje je naša šljiva bila najbolja rakija Sajma, i gdje smo, pored svih zlatnih i srebrenih medalja za naše proizvode, osvojili i zlatni pehar za ukupan visok kvalitet svih ocijenjenih proizvoda”, kaže vrijedni domaćin koji je podstakao mnoge iz tog kraja da se vrate proizvodnji vina i rakije.

Do sada su Daboviću, za vina i rakije, osvojili više od stotinu medalja, a Aćim priznaje da su mu najdraže one iz Francuske, Češke i Austrije. Ponosan je i što su seosko gazdinstvo, koje je registrovano, uspjeli da podignu na visok nivo.

”Na sajmovima u Evropi konkurencija je zaista ogromna i ponosni smo što naša vina i rakije na tim sajmovima osvajaju medalje. Ponosni smo i na to što smo i za naše seosko gazdinstvo dobili kategoriju od tri zvjezdice, što je maksimum za tu kategoriju”.

Trenutno Dabovići imaju 15.000 čokota loze, a već na proljeće planiraju proširenje, dok voće za rakije otkupljuju iz Nikšića, iz Gornjeg polja.

”Ponosan sam što smo uspjeli da dobijemo i zaštitimo ovaj region, što je Nudo ponovo na evropskoj mapi vina, gdje mu je je i mjesto, što vina i rakije iz ovog kraja kvalitetom osvajaju region i Evropu”, kaže Aćim.