Bilčik i Picula: Razočarani političkom situacijom, usvajanje izmjena zakona prijetnja evropskim ambicijama Crne Gore

Pozvali su na brz politički dogovor kojim će završiti mandat ove vlade bez ikakvih odgađanja

24518 pregleda146 komentar(a)
Foto: Luka Zeković/Alexis Haulot

Šef delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Vladimir Bilčika, i stalni izvještač za Crnu Goru Tonino Picula razočarani su jer je Skupština Crne Gore juče usvojili novi zakon kojim se ograničavaju ovlašćenja predsjednika Crne Gore i nisu uspjeli imenovati nove sudije Ustavnog suda.

Zajedničko saopštenje prenosimo integralno:

"Obaviješteni smo o rezultatima glasanja u Skupštini Crne Gore. Ovim putem izražavamo svoje duboko razočaranje neuspješnim pokušajemm da se imenuju sudije Ustavnog suda i usvajanjem Zakona o izmjenama Zakona o Predsjedniku Crne Gore. Razočarani smo što hitno mišljenje Venecijanske komisije o Zakonu o izmjenama Zakona o predsjedniku Crne Gore, objavljeno 9. decembra, nije uzeto u obzir tokom glasanja.

Usvajanje izmjena od strane 41 poslanika vladajuće većine direktna je prijetnja dugogodišnjim evropskim ambicijama Crne Gore, uključujući i poštovanje načela ustavnosti i vladavine prava. Rezultati glasanja prijetnja su procesu pristupanja Crne Gore Europskoj uniji i mogli bi Crnu Goru gurnuti u dugačku političku krizu i ustavni haos.

Ovim putem apelujemo na sve političke učesnike u zemlji da se uzdignu iznad svojih podjela i odmah ponovno uspostave funkcionalnost demokratskih institucija u skladu sa ustavnim načelima. Pozivamo političke lidere da ispune očekivanja velike većine građana Crne Gore koji podržavaju evropsku budućnost zemlje, tako što će raditi na posvećenosti EU članstvu i ubrzati reforme potrebne za integraciju u EU.

Na našu veliku žalost, nijedno pregovaračko poglavlje nije zatvoreno u posljednjih pet godina. Razvoj političke situacije u Crnoj Gori u nekoliko posljednjih mjeseci doveo je u pitanje poziciju zemlje kao predvodnika procesa pridruživanja EU.

Zato ovim putem pozivamo na brz politički dogovor kojim će se završiti mandat ove vlade bez ikakvih odgađanja i otvoriti put za nove izbore za Skupštinu Crne Gore"