Čađenović privremeno udaljen sa tužilačke funkcije

Čađenović se sumnjiči da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i četiri krivična djela zloupotrebe službenog položaja

35935 pregleda25 komentar(a)
Foto: Boris Pejović

Tužilački savjet donio je odluku o privremenom udaljenju Saše Čađenovića, specijalnog tužioca u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), od dužnosti vršenja tužilačke funkcije.

TS je shodno članu 121 stav 3 Zakona o Državnom tužilaštvu, zbog pokretanja krivičnog postupka, privremeno udaljio Čađenoviča za djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje tužilačke funkcije.

Prema članu 121 Zakona o držanom tužilaštvu, tužilac može biti privremeno udaljen od dužnosti, ako se: protiv njega odredi pritvor, dok pritvor traje ili ukoliko se protiv njega pokrene krivični postupak za djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje tužilačke funkcije.

Državni tužilac može biti privremeno udaljen od dužnosti i nakon podnošenja predloga za pokretanje disciplinskog postupka zbog najtežeg disciplinskog prekršaja.

Prema Zakonu, zahtjev za privremeno udaljenje iz st. 1 i 2 ovog člana podnosi disciplinski tužilac.

Odluka o privremenom udaljenju Čađenovića donijeta je na elektronskoj sjednici Tužilačkog savjeta, a za takav potez se čekalo da disciplinska tužiteljka Danka Ivanović Đerić dostavi tom tijelu zahtjev za privremeno udaljenje sa tužilačke funkcije zbog pokretanja krivične istrage koja ga čini nedostojnim za obavljanje te funkcije.

Članovi TS-a su jednoglasno donijeli odluku.

Specijalni tužilac Saša Čađenović uhapšen je u petak 9. decembra zbog sumnje da je na funkciji koju obavlja počinio krivično djelo "stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja".

Čađenović je uhapšen po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, koje je došlo do sumnji da je Čađenović u drugoj polovini 2020. do 2022. godine postao član kriminalne organizacije "kavčani".

"Osumnjičenom se stavlja na teret da je u periodu od sredine 2020. do ove godine, postao pripadnik kriminalne organizacije 'kavački klan', sa ulogom i zadacima da kao specijalni tužilac u ovom tužilaštvu, a po uputstvima i naredbama organizatora, ne preduzima krivično gonjenje i ne pokreće krivične postupke protiv organizatora i članova kriminalne organizacije, da onemogućava da budu otkriveni kao izvršioci najtežih krivičnih djela i da, u situaciji kad su za to ispunjeni zakonski uslovi, ne predlaže da se pripadnicima organizacije koji su lišeni slobode odredi pritvor, što je prihvatio i izvršavo u više krivičnih predmeta, odnosno postupaka", navodi se u saopštenju SDT-a koje je potpisao tužilac/portparol Vukas Radonjić.

Čađenović je pred tužiocem Milošem Šoškićem, ali i sudijom za istragu Višeg suda u Podgorici negirao izvršenje krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret.

On je u septembru 2015. godine izabran u tim SDT-a, kojim je do 17. februara ove godine rukovodio bivši GST Milivoje Katnić.