Eskobar: Podržavamo "Otvoreni Balkan" ako su sve zemlje ZB punopravni članovi

Na pitanje da li misli da ova inicijativa može da doprinise stabilnosti u Crnoj Gori s obzirom da u parlamentu nema podrške za ovo pitanje, Eskobar odgovara odrično. "Ne, ne mislim. Jer… Da budemo jasni, inicijativa "Otvoreni Balkan" koristi postojeći trend regionalne integracije"

20717 pregleda23 komentar(a)
Foto: TV Vijesti

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar kazao je da je njegova pozicija u odnosu na "Otvoreni Balkan" vrlo jasna.

"Mi podržavamo sve regionalne ekonomske integracione inicijative pod dva uslova. Prvi je da zbližavaju sa Evropom i da nisu u sukobu sa bilo kakvim od vaših evropskih obaveza pod Berlinskim procesom ili bilo kojim drugim procesom koji vodi Evropa. A drugo, da sve zemlje Zapadnog Balkana mogu da se pridruže kao punopravni članovi", kazao je u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu (RSE).

Do sada se, kako je kazao, "Otvoreni Balkan" kvalifikuje pod oba ova kriterijuma.

"U slučaju da ne ispuni bilo koji od ovih uslova, mi ćemo apsolutno povući svoju podršku Otvorenom Balkanu", ocijenio je.

Na pitanje da li misli da ova inicijativa može da doprinise stabilnosti u Crnoj Gori s obzirom da u parlamentu nema podrške za ovo pitanje, Eskobar odgovara odrično.

"Ne, ne mislim. Jer… Da budemo jasni, inicijativa "Otvoreni Balkan" koristi postojeći trend regionalne integracije", kazao je.

Dodaje i da je Kovid ubrzao ovaj trend integracije u regionu jer ljudi nisu mogli da putuju avionima, putovali su automobilima, i više su putovali automobilima u regionu.

"Mogli ste da vidite ljude iz Srbije kako putuju na obalu u Albaniji. Mogli ste da vidite albanskog biznismena koji više poslovao u Beogradu, išao je tamo da se vakciniše. Vidjeli ste veoma važne energetske i transportne veze između Sjeverne Makedonije i ostatka regije. Tako da se to već dešava. Pitanje je kako to stvara momenat za ukidanje barijera za slobodnu trgovinu? I zato, bilo da se radi o Berlinu, Otvorenom Balkanu, Cefta-i, RCC ili zajedničkom regionalnom tržištu, mi sve to podržavamo", naglasio je on.