Institut za medije: Postupak Đeljošaja pokušaj diskreditacije novinara i direktni pritisak

"Radi se o novinaru koji je u dosadašnjem radu primjenjivao najviše etičke i profesonalne medijske standarde za šta je nagrađivan. Takođe se radi o nekome ko ima zavidno pravno znanje zbog čega je dodatno kompetentan za izvještavanje sa suđenja", kazali su iz Instituta

4088 pregleda0 komentar(a)
Foto: Institut za medije Crne Gore

Institut za medije Crne Gore (IMCG) oštro protestuje zbog neprimjerenih optužbi predsjednika Opštine Tuzi Nika Đeljošaja na račun novinara TV Vijesti Danila Ajkovića i ukazuje da je nedopustivo da sa pozicije javnog funkcionera iznosi tvrdnje koje nijesu potkrijepljene argumentima.

Ocjenjuju da je postupak Đeljošaja pokušaj diskreditacije novinara i direktni pritisak na njegov rad.

"Radi se o novinaru koji je u dosadašnjem radu primjenjivao najviše etičke i profesonalne medijske standarde za šta je nagrađivan. Takođe se radi o nekome ko ima zavidno pravno znanje zbog čega je dodatno kompetentan za izvještavanje sa suđenja", kazali su iz Instituta.

Ističu da su izrečene teške optužbe na račun medija i sudije, koje moraju, ukoliko za to postoje osnovi, biti potkrijepljene dokazima.

"U suprotnom, ovakvo etiketiranje je nedozvoljeni pritisak na rad novinara i sudstva. Još jednom pozivamo sve javne funkcionere da ne koriste poziciju moći i ne vrše pritisak na rad medija i da konačno razumiju da su kritički tonovi sastavni dio zdravog javnog diskursa. Klima za rad novinara u Crnoj Gori je izuzetno teška, svjedočimo gotovo svakodnevnim napadima i optužbama, čemu doprinose i zapaljive izjave političara – koji su dužni upravo suprotno a to je da svojim djelovanjem omoguće slobodu informisanja", navodi se u saopštenju Instituta.