Tužilac: Presuda Saljihu Mustafi predstavlja pobjedu za pravdu i žrtve

Sud je Mustafu, tadašnjeg komandanta jedinice BIA u sastavu OVK, proglasio krivim za proizvoljno lišavanje slobode, mučenje i ubistvo pritvorenika u Zlašu

6603 pregleda1 komentar(a)
Foto: Reuters

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Aleks Vajting pozdravio je danas presudu kojom je sud za zločine OVK u Hagu na 26 godina zatvora osudio oficira OVK Saljiha Mustafu zbog zločina nad Albancima 1999.

"Današnja presuda predstavlja pobjedu za pravdu i naročito za žrtve Saljiha Mustafe i njihove porodice", naglasio je Vajting u pisanoj izjavi.

On je podvukao da su sve žrtve "kosovski Albanci, koji su bili izloženi patnjama više od dvije decenije zbog djela Saljiha Mustafe".

Iskazi svjedoka o njihovim "ličnim tragedijama" bili su "od ključne važnosti za ovu presudu", ocijenio je Vajting.

Tužilac je svjedocima čestitao na "hrabrosti da se pojave pred sudom i pruže dokaze".

Neke od žrtava dobrovoljno su, po Vajtingu, pristupile OVK, zato što su "vjerovale u borbu Kosova za nezavisnost".

"Sud je presudio da je Saljih Mustafa iskoristio svoj položaj da svoje sunarodnike kosovske Albance izloži stradanju i stvori od njih žrtve“, zaključio je vršilac dužnosti glavnog tužioca.

Prema presudi, Mustafa (50) je odgovoran za teške i okrutne zločine nad šestoricom Albanaca u pritvoru OVK u selu Zlaš, nedaleko od Prištine, u aprilu 1999.

Sud je Mustafu, tadašnjeg komandanta jedinice BIA u sastavu OVK, proglasio krivim za proizvoljno lišavanje slobode, mučenje i ubistvo pritvorenika u Zlašu.

Te pritvorenike, Mustafa je neosnovano smatrao "špijunima", "kolaborantima" sa srpskim vlastima ili politički protivnicima.

Po pravilima suda, žrtve i članovi njihovih porodica imaće pravo na odštetu koju će odrediti raspravno vijeće.

Presuda Mustafi prva je koju je sud, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, izrekao pripadniku OVK za ratne zločine.

Sud je, pod međunarodnim pritiskom, 2015. osnovala Skupština Kosova, a postao je operativan dvije godine kasnije.