Organizovana džungla puna mogućnosti

Da li zbog naziva “Centar Evrope”, doma više velikih fudbalskih klubova ili jednostavno velike istorije koja se krije iza njega, odlazak i posjeta Londonu je iskustvo koje svako, ukoliko je u mogućnosti, mora da iskusi

30512 pregleda5 komentar(a)
Foto: Filip Ivanović

Za razliku od nekog prethodnog vremena kada je za odlazak do Londona trebalo izdvojiti velike svote novca samo za avio-karte, sada je situacija malo drugačija - i iz Podgorice i sa ostalih aerodroma u regionu može se birati putovanje lou kost kompanijama.

Ipak, za nas iz Crne Gore, zamalo Evropljane, taj put je otežan i skuplji zbog potrebe za dobijanjem turističke vize.

Taj proces zna da traje i dva mjeseca, a koštaće vas oko 250 eura (u zavisnosti od stanja funte prema euru). Proces jeste jednostavan ali se morate naoružati strpljenjem i tolerancijom na pitanja koja će vam se možda učiniti nerealnim (npr. Da li ste član terorističke organizacije? Ok, jesam, dajte mi vizu sad).

Procedura je sljedeća:

1. Apliciranje za vizu (onlajn)

2. Zakazivanje sastanka

3. Prikupljanje dokumentacije

4. Sastanak i predaja pasoša

5. Vraćanje pasoša (sa ili bez vize)

Tako je - može se desiti i da vam nakon čitavog procesa odbiju vizu i naravno, ne vrate pare.

Iz iskustva, ono što je najbitnije jeste:

- Rezervacija nekog smještaja ili pozivno pismo ukoliko idete u posjetu nekom

- Minimum 130-150 eura prikazanog dnevnog budžeta dok ste tamo

Prilikom dostavljanja dokumenata, morate priložiti izvod iz banke i podatke o plati. Ova dokumenta potrebno je dodati i uz onlajn aplikaciju.

Vrlo je bitno da priložite podatke gdje ćete imati 150 eura po danu vašeg boravka u Engleskoj (npr. 10 dana = 1.500 eura).

Viziranje se ne radi u ambasadi već preko agencije koja procesuira sve vizne zahtjeve za Veliku Britaniju. Agencija se nalazi u Ulici Svetlane Kane Radević u Podgorici, u zgradi u kojoj se nalazi i Ministarstvo sporta. Agencija radi samo jedan dan nedeljno, i to određen broj sati, tako da na vrijeme treba da zakažete i isplanirate put jer se može desiti da čekate dvije nedjelje na termin...

Sada da pređemo na zvijezdu zbog koje smo tu - London.

Grad za sve i svašta

Kada sletite u London (u mom slučaju Getvik aerodrom), a dolazite iz malog grada kao što je Podgorica, shvatite da se samo na aerodromu nalazi više ljudi nego što Podgorica ima stanovnika. Odmah osjetite veliku energiju ali i malu nelagodu usljed tolike promjene. Prevoz sa aeodroma je dosta dobar i možete da birate između vozova, autobusa i naravno taksija. Preporučio bih voz ili autobus, u zavisnosti od toga gdje treba da stignete i to će vas koštati između 15 i 20 funti.

foto: Filip Ivanović

Dobra stvar kod Londona je što, odmah po dolasku u 99 odsto slučajeva, bilo koju uslugu možete platiti karticom, tako da nema potrebe za nošenjem keša i razmjenom u funte. Ovo će vam uštedjeti nešto novca, s obzirom na to da prilikom plaćanja karticom nema dodatnog oporezivanja i plaćanja provizije.

Grad je generalno dosta skuplji od Podgorice, ali i sa razlogom - to je mjesto koje na kom možete da pronađete apsolutno sve što vas interesuje, sve što vam treba i šta želite. Da li je to neki od svjetski poznatih mjuzikla, muzeja, najboljih klubova, jamajčanske ili hrane iz Zanzibara, vožnje helikopterom, igranje uloge u holivudskom filmu, ili pak stari dobri jeftini i skupi šoping, ovo je grad za vas. Prepun mogućnosti, toliko da nekad ne možete da se odlučite. U zavisnosti koliko dugo ostajete, preporučujem da sami kreirate plan i program.

Mnogo više od dabl-dekera, Big Bena i Londonskog oka

Ipak, evo par predloga za mjesta koja, prema mom mišljenju, morate da posjetite:

- Muzeji - 90 odsto muzeja u Londonu je besplatno. Blago koje grad nudi kroz ove muzeje je neprocjenjivo - od prirodnjačkih muzeja, Britanskog muzej, muzeja rata, Nacionalne galerije, Muzeja nauke, Pomorstva, nezaobilazna Tejt galerija i mnogi drugi...

- Mjuzikli - London zovu i gradom mjuzikla, s obzirom na to da se gotovo uvijek istovremeno daje preko njih 10-15... Moj omiljeni jeste “We will rock you” o bendu Queens. Sigurno nećete pogriješiti ni sa jednim koji se daje preko 10 godina, jer kako bi Englezi rekli, izdržao je “test of time”.

- Londonske pijace - možda manje poznato jeste da London ima veliku gastro ponudu ali koju pored restorana, možete probati i na njihovim pijacama. Borough market, Portobello Road, Brixton village market, Broadway market, Greenwich market i drugi... Na ovim mjestima ćete naći veliki izbor fenomenalne, većinom organske hrane, a po dosta povoljnijim cijenama nego li u restoranima i marketima.

- Lounge barovi - u pravom smislu riječi. Ne podgoričke verzije gastro lounge barova (običan kafić sa višim cijenama). Aqua bar sa fenomenalnim pogledom na Oxford Circus, Sketch bar (mali muzej - rad Dejvida Åringlija, čuvenog britanskog vizuelnog umjetnika), Sushi Samba (nalazi se na 38. spratu sa pogledom na čitav London. A imaju i sjajan suši).

- Restorani - Pored gore pomenutih pijaca gdje možete “proći džabe”, izdvojio bih neke od mojih omiljenih: Nandos (portugalska piletina sa sjajnim sosevima), L’entrecode (‘all-you-can-eat’ francuski bifteci i pomfrit), St Johns Hotel (najbolji engleski doručak), Newman Arms (engleske pite sa mesom), Soho Hobsons (čuveni fish and chips). Ukoliko želite da ‘uložite’ u gastro iskustvo, onda morate posjetiti neki od restorana Gordona Remzija...

Pored ovih stvari, velika je atrakcija ukoliko uspijete naći karte i odgledati neki fudbalski meč Premijer ili druge engleske lige. Kombinovano u ovim ligama, u Londonu se nalazi čak devet klubova. Na koji god imate mogućnost da pođete nećete se pokajati, samo vodite računa da na vrijeme uzmete karte jer su gotovo uvijek rasprodate.

foto: Filip Ivanović

Mogao bih još da pišem o ovom gradu, i trebalo bi vam nekih par mjeseci svakodnevnog skitanja da biste obišli sve što nudi... Na spisak dodajem i londonske parkove Maida Vale (Little Venice), kanale i Londonski akvarijum... Ostalo se sami snađite u ovoj organizovanoj džungli.