Novogodišnje priče kojim se publika uvijek vraća

Bilo da volite akcije, komedije, trilere ili možda horore, ovo je idealan period da odgledate sve filmove koji vas zanimaju

6199 pregleda2 komentar(a)
Mali slatki Gremlin, Foto: Printscreen

Novogodišnji praznici gotovo su nezamislivi bez filmova.

Bilo da volite akcije, komedije, trilere ili možda horore, ovo je idealan period da odgledate sve filmove koji vas zanimaju. No, baš dani uoči i nakon praznika najviše se gledaju novogodišnji filmovi. Ovo su ostvarenja, kojima se publika uvijek vraća, bilo da su romantični, porodični, dječiji....

Sve zbog jednog dječaka (About a Boy)

Sve zbog jednog dječaka film je snimljen prema istoimenom bestseleru pisca Nika Hornbija. Film, a i roman, postigli su veliki međunarodni uspjeh pa se smatra i jednim od najboljih božićnih filmova. Kako izgleda kada ciničnog muškarca jedan dječak nauči kako se treba ponašati odrasli muškarac, a pritom tog muškarca glumi Hju Grant, možete, ukoliko već niste, iskoristiti predstojeće praznike da pogledate ovo ostvarenje.

Gremlini (Gremlins)

Postoji li osoba koja nije čula za Gizma? Preslatko maleno krzneno stvorenje koje se ne smije hraniti iza ponoći i skvasiti se. Porodica Peltzer na najgori mogući način shvati da su pravila postavljena s razlogom i to nakon što njihov ljubimac Gizmo ostvari nimalo ljupko potomstvo - Gremline. Čak iako su opaki novogodišnji praznici su pravi za ponovno gledanje ove priče, jer ovo je zasigurno jedan od najboljih božićnih filmova.

Kako je Grinč ukrao Božić

Iako nije među najnovijim ostvarenjima, ovaj božićni klasik je neizostavan novogodišnji film na listi najboljih božićnih. “Kako je Grinč ukrao Božić” je maštovita priča koja prati u početku zločestog lika koji svojom probuđenom toplinom osvoji sve ljude iz svoje okoline koji zajedno slave Božić. Grinč cijeli život mrzi Božić, svi mu se ismijavaju zbog izgleda, a dodatni razlog za mrzovolju je i odbijanje djevojke tokom jednog božićnog plesa u mlađim danima. No dolazi trenutak u kojem ima priliku da svima uništiti Božić, prerušava se u poznatog dedicu i svima u Tkogradu krade jela, dekoracije i poklone, ali pojavljuje se djevojčica Sindi Lou čija dobrota razoružava i najmrzovoljnijeg Grinča. U glavnim ulogama su Džim Keri, Tejlor Momsen i Džefrej Tambor, a ovu neobičnu božićnu priču u trajanju od sat i 44 minuta možete potražiti i na listi najgledanijih Netflix božićnih filmova.

foto: Printscreen

Inače, ovaj božićni film, iako ponešto izmijenjenog sadržaja, bio je 2000. godine najgledaniji film, a nalazi se i u Ginisovoj knjizi rekorda kao najunosniji božićni film svih vremena.

Božićna priča (A Christmas carol)

Film “Božićna priča” mnogi smatraju jednim od najboljih božićnih filmova, a to potvrđuje i nagrada Džini za scenario i režiju. Snimljen prema književnom klasiku Čarlsa Dikensa, u režiji Roberta Zemeckisa i sa Džim Kerijem u glavnoj ulozi. Ovo je bezvremena priča o starcu škrtici koji se mora suočiti s duhovima Božića prošlih, sadašnjih i budućih, a koji pokušavaju da unesu barem malo dobrote u njegovo hladno srce.

Posljednji Božić (Last Christmas)

Najromantičniji film godine Last Christmas nedavno je došao u bioskope i pokazao da će biti jedan od najboljih božićnih filmova. Ova romantična komedija inspirisana muzikom legendarnog Džordža Majkla, uključujući i pjesmu “Last Christmas”, nezaobilazan je film na listi najboljih božićnih filmova. Glumačka postava - Emilia Klark i Henri Golding dobitna su kombinacija za ovaj ljubavni film. Kejt (Klark) tumara Londonom dok njene cipele zvone, kao iritantna posljedica spleta nesrećnih okolnosti koje je dovode do posla vilenjaka u Božićnoj prodavnici koji je otvoren cijele godine. Tom (Golding) ulazi u Kejtin život i polako ruši sve njene barijere, a ona se zaljubljuje u njega. Dok se London lagano sprema za najljepše godišnje doba i Božić, za njih dvoje ništa ne izgleda lagano, no ponekad se ljudi moraju prepustiti sudbini, poslušati svoje srce i vidjeti gdje će ih to dovesti.

Vejte snjegovi (Let it snow)

Ova romantična komedija jedan je od najnovijih filmova s božićnom tematikom. Temelji se na istoimenom romanu Morina Džonsona, Džona Grina i Loren Mirakl. Na Badnje veče u Lorelu, Džuli Rejes nalijeće u vozu na pop zvijezdu u usponu, Stjuarta Bejla. Kada pokuša da mu vrati njegov telefon, on pomisli da je i ona jedna od njegovih obožavateljki, na šta se ona uvrijedi, uprkos njegovim izvinjenjima.

Zapravo ljubav

Za mnoge film “Zapravo ljubav” je neizostavan dio blagdanskih romatičnih večeri. Razloga je više, od šarmantne ljubavne priče, preko britkog britanskog humora do glumačke postave u kojoj su Hju Grant, Kira Najtli, Lijam Nison, Ema Tomson i mnogi drugi.

U dva sata trajanja filma isprepliće se nekoliko intrigantnih ljubavnih priča za koje je zaslužan Ričard Kurtis, scenarist najuspješnijih britanskih komedija poput “Dnevnici Bridžit Džons”, “Ja u ljubav vjerujem”, “Četiri vjenčanja i sahrana” i “Mr. Bin”. Radi se o dinamičnom i entuzijastičnom božićnom filmu koji je puno više od ljubavne priče.

Ovaj božićni film je jedan od onih bez kojeg ne možemo zamisliti novogodišnju atmosferu.

Ljubav i praznici

Na top listi najboljih ljubavnih božićnih filmova mora se naći i romatična komedija “Ljubav i praznici”. U glavnim ulogama su engleskinja Iris i Amerikanka Amanda (Kej Vinslet i Kameron Dijaz) koje nakon ljubavnih razočaranja odluče da zamijene kuće tokom praznika. No umjesto tuge i samoće na novim lokacijama, obije čeka nova ljubav.

Jedan od najljepših ljubavnih novogodišnjih filmova “Ljubav i praznici” foto: Printscreen

U ovom zabavnom prazničnom filmu koji traje gotovo dva i po sata osim ljubavnih zapleta ima i predivnih poljubaca koji su čak nominirani za MTV nagradu za najbolji filmski poljubac.

Igra sudbine

Igra sudbine iz 2001. jedan je od onih dobrih filmova je s Džonom Kjuzakom i Kejt Bekinsejl, a donosi romantičnu priču o paru koji se ponovno srijeće godinama nakon njihovog prvog susreta, uvjereni da treba da završe zajedno… Džonatan i Sara upoznali su se tokom božićne gužve na Menhetnu. Odmah su osjetili fatalnu privlačnost i proveli cijeli dan zajedno.

Iako nije noviji film, publika ga obožava “Igra sudbine”foto: Printscreen

Kada se približio neižbježan kraj večeri Džonatan predloži da razmijene brojeve, na šta mu Sara odgovara da ako im je suđeno da će pronaći put jedno do drugoga. Ovaj romantični film osvojiće vas svojom ljubavnom pričom.

Samo prijatelji

Ova romantična komedija s Rajanom Rejnoldsom u glavnoj ulozi prava je božićna poslastica i jedan od najboljih božićnih filmova. Nekoliko godina nakon poniženja i slomljenog srca, Kris (R. Rejnolds) se vraća u rodni grad gdje se sudbina pobrine da ima priliku da ponovo osvoji školsku ljubav i ispravi nepravdu…

Sam u kući

Možete li uopše zamisliti novogodišnje praznike bez ovog božićnog klasika koji se svake godine iznova vrti na svim TV kanalima? Film traje sat i četrdeset minuta, a toliko traju i pustolovine malog Kevina koji ostane sam nakon što porodica zaboravi da ga povede na božićno putovanje.

Film bez kojeg su praznici nezamislivi “Sam u kući” foto: Printscreen

Možda ste pogledali film već 50 puta, ali to je samo dokaz da je “Sam u kući” dio novogodišnje tradicije koju treba prenijeti i na vaše najmlađe.

Grinč

Simpatično zeleno gunđalo Grinč se 2018. godine ponovno pojavio na ekranu u obliku animiranog filma za djecu. Crtać “Grinč” traje 90 minuta, omiljeni božićni zlikovac je u istoj misiji kao i u filmu, a djevojčica mu i ovoga puta kvari planove za uništavanje Božića mještanima sela. Ovu adapataciju krasi odlična animacija, zabavan hip-hop soundtrack.

Vilenjak

Klinci širom svijeta obožavaju priču o čovjeku koji je cijelog života odgajan kao vilenjak nakon što se još kao beba uvukao u torbu Djeda Mraza. Ipak, nakon što odraste i shvati da je tri puta veći od vilenjaka, glavni lik Badi, kojeg utjelovljuje glumac Vil Ferel, odluči da potraži svoju pravu porodicu. Kad dođe u Njujork, najbožićniji grad na svijetu, Badi shvati da njegov brat ne vjeruje u Djeda Mraza, ali i da mu je tata na listi omraženih “djedica” u gradu.

Film Vilenjak je bajkovita stominutna komedija s elementima fantastike koja djeci šalje poruku da uvijek vjeruju u sebe i budu ono što jesu uprkos tome što ih okolina možda neće podržati.

Klaus

Na Netflix je nedavno stigao animirani božićni film za djecu “Klaus”. Dobrota je nešto što je oduvijek pokretalo lavinu dobrote pa čak i na zaleđenom, dalekom mjestu. Kad se novi poštar Džesper, sprijatelji sa likom iz fabrike igračaka Klausom, njihovi darovi rastope vjekovnu svađu.